Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Velika količina kiselih namirnica tera organizam da gubi mnogo resursa na to da krv učini baznom
Ljudi obično biraju namirnice koje imaju manje kalorija a više vitamina. Ali često ispuštamo iz vida važan pokazatelj – kiselost hrane. O važnosti tog pokazatelja i o tome kako se pravilno hraniti s tačke gledišta kiselosti govori dijetolog, terapeut i član Asocijacije dijetologa Ukrajine Julija Petrovna Povoroznjuk (Kijev).
Naime, bilo koja hrana može učiniti organizam kiselim ili baznim (alkalnim). Velika količina kiselih namirnica tera organizam da gubi mnogo resursa na to da krv učini baznom. Pokazatelj pH uvek je slabobazan (7,36) i za njegovo stalno održavanje koriste se puferski sistemi (rastvori čiji se pH veoma malo menja prilikom dodatka male količine kiseline ili baze).
Osim toga, kad se organizam zakiseli, onda se ispiraju kalcijum, magnezijum i drugi bazni minerali iz koštanog tkiva. To izaziva različita metabolička oboljenja, uključujući i osteoporozu.
Kisele namirnice čine mokraću kiselijom (pH je niži od 6–5,5), što dovodi do čestih infekcija (cistitisa, pijelonefritisa), skladištenja soli mokraćne kiseline i razvoja kamena u bubregu.
Generalno, nepravilna ishrana izaziva hroničnu sistemsku metaboličku acidozu (zakiseljenje), što čak može uzrokovati onkološki proces.
Sadržaj članka
Nije važno samo smanjiti količinu kiselih namirnica nego i napraviti balans. U svakodnevnoj ishrani treba da bude 70% baznih i samo 30% kiselih namirnica, a bitno je i njihovo kombinovanje.
* Meso i ribu jedite s povrćem. Prilikom pripreme mesnih jela možete (i trebalo bi!) koristiti bobice kao garnirung ili osnovu za sosove.
* Upotrebu alkohola svedite na minimum. Ali ako pijete, uz piće jedite povrće.
* Kafu obavezno pijte uz vodu.
* Ukoliko pijete mineralnu vodu, izaberite baznu sa pH višim od 7. Telo je najbolje apsorbuje.
* Trebalo bi potpuno izbaciti slatke gazirane napitke i slatkiše, peciva od belog brašna, brzu hranu.
Pročitajte i… Neprijatan zadah iz usta? Alkalizujte se!
* meso, živinsko meso, riba, jaja
* morski plodovi
* soja, žitarice, makaroni
* sir, mleko, sladoled
* sva peciva i konditorski proizvodi
* šećer
* pivo, kafa, slatki gazirani napici
* mahunarke, orašasto voće
* zeleno lisnato povrće; povrće i voće (limun, grejpfrut)
* pečurke
* korenasto i krtolasto povrće
* svi ukiseljeni proizvodi
* lubenica, crni i beli luk, brokoli; sok od povrća
Pročitajte i… Alkalizacija organizma: Nije samo protiv raka