Vreme je za maline: Ukusne i slatke leče mnoge tegobe
Plodovi maline jedni su od najmirisnijih i najslađih lekova koje nam je priroda podarila. Saznajte kako se koristi u narodnoj medicini i koje recepte smo vam spremili.
Maline i zdravlje
U narodnoj medicini, u cilju lečenja ne koriste se samo plodovi maline, već i njeni listovi, cvetovi, pa čak i koren. Listovi i cvetovi se prikupljaju u junu-julu, plodovi u julu-avgustu, a koren – u jesen.
Plodovi maline podstiču znojenje, koriste se protiv povraćanja, imaju analgetičko i antipiretičko dejstvo, a efikasno se primenjuju i u slučaju prehlade i reumatizma. Korisni su u slučaju ateroskleroze, hipertenzije i anemije.
Cvetovi imaju antiinflamatorno i antitoksično dejstvo, koriste se protiv groznice i hemoroida. Koren ima hemostatski efekat (zaustavlja krvarenje).
Listovi se najčešće koriste usled respiratornih oboljenja (bronhitis, upale pluća) i bolesti digestivnih organa (dijareja, kolitis i enterokolitis), kao i u slučaju obilnih menstruacija.
Slatki polodovi prepuni zdravlja
Plodovi maline sadrže glukozu i fruktozu, pektine, tanine, a takođe imaju antisklerotsko delovanje masne kiseline i β-sitosterol. Organske kiseline u malinama ne predstavljaju samo voćne kiseline (limunska i jabukova), već i salicilna, uz već navedena lekovita svojstava – antipiretičko, antibakterijsko i protivupalno.
U malinama je zastupljen i kumarin – materija koja snižava nivo protrombina, normalizuje koagulabilnost krvi i igra važnu ulogu u prevenciji infarkta, pri čemu je u tamnijim plodovima još više kumarina. Maline su bogate vitaminima i mineralima, sadrže vitamine B1, B2, B3, C, karoten, folnu kiselinu, soli gvožđa, kalijuma, magnezijuma i bakra.
Za dugotrajno čuvanje, plodovi malina se zamrzavaju ili suše. Zamrznuta malina zadržava svoj miris, ukus i korisna svojstva. Sušeni plodovi koriste se u medicinske svrhe. Divlja malina je bolja za lečenje od domaće.
Maline u narodnoj medicini
Maline za lečenje bronhijalne astme, bronhitisa, urtikarije: Uzmite 50 g korena maline i prelijte sa 0,5 litara vode. Stavite na šporet i kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Uklonite sa vatre i ostavite jedan sat, procedite. Odvarak uzimajte 1/4 šolje 4 do 6 puta dnevno.
Za preznojavanje: 2 kašike suvih bobica prelijte čašom ključale vode. Ostavite 15 minuta, procedite i uzimajte po 2-3 čaše infuzije dok je vruće.
Prehlada: Kod prehlade i kao tonik preporučuje se uobičajeni odvar od jednogodišnjih stabljika maline, koji treba piti kao čaj. Jednogodišnje stabljike podelite na komade od 4 centimetra, stavite u kotlić i napunite vodom. Stavite na šporet i kuvajte 5 minuta. Pijte sa medom ili malinama.
Dijareja: Četiri kašičice osušenih listova ili plodova maline sipajte u dve šolje ključale vode. Ostavite dva sata u zatvorenoj posudi, a zatim procedite. Za dijareju, infuziju uzimajte toplu, 1/2 šolje 4 puta dnevno.
Mast za lečenje akni od listova maline: Sveže listove maline provucite kroz mlin za meso i iscedite sok. Da biste pripremili mast, uzmite 1 deo soka od listova i 4 dela vazelina i mešajte. Čuvajte mast u zatvorenoj tegli u frižideru.