Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Vaša pitanja su: ATOPIJSKI DERMATITIS i KAMEN U ŽUČI. Odgovara nutricionista Ruskog doktora
Sadržaj članka
Odgovara nutricionista-dijetetičar Ruskog doktora: Marija Prčić, spec.javnog zdravlja
Od detinjstva se periodično borim s atopijskim dermatitisom. Koža se upali, peruta, crvena je i osećam svrab. Primetila sam da se simptomi pogoršaju u zavisnosti od godišnjeg doba, pa tako zimi jedva uspevam da se izborim s ovim problemom. Leti je situacija malo drugačija, jer mi sunce, izgleda, godi. Verovatno i koža tad dobija ono što joj je potrebno. Možete li me posavetovati kako da se hranim, mogu li određene namirnice pogoršati stanje i koja je hrana bogata vitaminom D?
Zorica, Karađorđevo
Vitamin D se rastvara u mastima. Na osnovu toga zaključujemo da ga možete naći upravo u mastima i masnijim namirnicama. To su u prvom redu mleko i mlečni proizvodi. Nekad atopijski dermatitis prati alergija ili intolerancija na laktozu. Zato obratite pažnju na to da li vam smetaju latoza ili mlečni protein kazein. Punomasni mlečni proizvodi – poput putera, punomasnog mleka i pavlake – dobri su izvori i kod nas se češće upotrebljavaju nego riba, koja je skuplja i ljudi nemaju naviku da je koriste, bar dvaput nedeljno. Jaja se takođe preporučuju, ali kao i punomasni mlečni proizvodi, mogu izazvati tegobe kod osoba koje imaju povišen holesterol. Važno je i provoditi vreme napolju, kad god ste u mogućnosti.
Na redovnom godišnjem pregledu ultrazvuk mi je pokazao četiri kamena u žuči. Pošto mi ne zadaju nikakve probleme, lekar mi nije savetovao operaciju, bar zasad. Koje bi namirnice trebalo da izbegavam kako ne bih opteretila žuč i time isprovocirala tegobe? Čula sam da se đumbir ne
preporučuje, a često ga koristim.
Valentina, Senta
Žuč, tačnije žučne soli služe za emulgovanje, tj. za rastvaranje masti, zapravo za njihovo lakše varenje. Samim tim, ako imate kamenčiće, kad god unosite neke masnije namirnice, možete biti u opasnosti da kamenčić krene i zapuši kanal. To bi bio ozbiljan problem, zato se klonite izvora masti, ali ne u potpunosti. Prženje i pohovanje kao način pripreme isključite, svu vidljivu masnoću s mesa uklonite, kupujte srednjemasne mlečne proizvode. Ponekad hrana poput mladog kupusa, zelene salate i mladog crnog luka izaziva nadimanje i bolove, pa je najvažnije da otkrijete šta vama ne prija. Što se tiče upotrebe đumbira, poprečna su mišljenja stručnjaka. Naime, on može podstaći stvaranje žuči. Stoga se posavetujte s lekarom.
Pročitajte još i…. Vi pitate – doktor iz Rusije odgovara
(Vaša pitanja su: Šteti li sport zglobovima? Zbog čega je opasna aneurizma? Kako prepoznati upalu slepog creva?)