Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Čičoka iliti zemljana kruška korisna je za mnogo toga, uprkos tome što ne izgleda privlačno. Može da podigne nivo hemoglobina, normalizuje pritisak u slučaju hipertenzije, olakša stanje kod dijabetičara. Čaj od čičoke pojačava imunitet i tonizira organizam uopšte. A redovno dodavanje njenih krtola u hranu doprinosi prevenciji moždanog udara, gihta i artritisa, te pomaže u lečenju oboljenja gastrointestinalnog trakta.
SKAČE VAM PRITISAK? JEDITE ČIČOKU
Otkrijte zašto je ova krtola najbolji prirodni kardiolog
Najjednostavniji način ozdravljenja pomoću čičoke jeste da svaki dan pojedete po jednu kašiku svežeg isitnjenog korenastog ploda. Ili ga dodajte u salate i priloge uz jelo.
HIPERTENZIJA
Čašu isitnjenih svežih plodova čičoke prelijte litrom ključale vode pa dinstajte na slaboj vatri 15 minuta, a onda procedite. Prohladite i prilikom naglih skokova pritiska pijte po jednu-dve čaše na dan dok se stanje ne normalizuje.
ZA JAČANjE IMUNITETA
Tri do pet svežih grančica crne ribizle dužine dlana (s lišćem ili bez njega) ispranih pod protočnom vodom, tri grančice crvene ribizle, tri izdanka čičoke, vezu nane i tamjana prelijte litrom ključale vode, pustite da proključa i ostavite poklopljeno 10–15 minuta. Pijte kao čaj uz dodatak meda.
Ili napravite kvas: Dve-tri krtole iseckajte na komadiće i stavite u teglu od tri litra, do vrha prelijte vodom sobne temperature, dodajte dve kašike šećera, dva komadića osušenog raženog hleba i jednu kašičicu presovanog kvasca. Ostavite da tri dana i tri noći odstoji na sobnoj temperaturi. Potom procedite i čuvajte na hladnom. Pijte po jednu-dve čaše dnevno dok se kvas ne potroši.
KUPKE PROTIV STVARANjA NASLAGA SOLI
Šerpu od dva litra napunite svežim izdancima čičoke do dve trećine njene zapremine. Prelijte vodom tako da u potpunosti prekrije čičoku. Dinstajte na slaboj vatri pola sata, poklopljeno, procedite pa dodajte u kupku. Procedura zahteva 10–15 minuta vremena. Praktikuje se tri nedelje svakodnevno, a zatim treba napraviti pauzu od mesec dana pa ponoviti lečenje.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net