Zašto je važna upotreba čia semena u ishrani i koje su njihove prednosti?

by | 08.12.2023
upotreba čia semena

Sve je češća upotreba čia semena u ishrani, a postoji i veoma dobar razlog za to. Čia semenke spadaju u superhranu zbog niza korisnih svojstava.

Čia seme je dobilo veliku popularnost u poslednjih nekoliko godina, a razlog tome je jer se smatra superhranom. Veoma je zdravo, jako se lako priprema, a ukus je veoma neobičan i zanimljiv i može se koristiti i u slatkim i u slanim varijantama. Osim toga, njih možete kupiti bilo gde. One, između ostalog, jačaju imunitet i poboljšavaju varenje.

Zašto je važna upotreba čia semena?

Čia seme ima niz benefita za naš organizam i zato je poželjno ubaciti ih u ishranu. Postoje crno i belo seme, ali je njihova svarljivost i lekoviti efekat je približno sličan, iako imaju različitu hranljivu vrednost (belo seme je hranljivije). Obe vrste su bogate bakrom, gvožđem, manganom, cinkom, fosforom, selenom, kalijumom i kalcijumom. Pored toga, ono sadrži vitamine A, K, B i askorbinsku kiselinu. Takođe, sadrže i zdrave biljne masti koje su neophodne za funkcionisanje kardiovaksularnog i nervnog sistema. Osim toga, one imaju niz korisnih svojstava.

  • Održavaju nervni i imuni sistem
    Čia semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima zbog čega poboljšavaju moždanu aktivnost i sprečavaju upalne procese u organizmu.
  • Poboljšava varenje
    Upotreba čia semena poboljšava funkcionisanje digestivnog trakta i smanjuje glad.
  • Imaju prednosti za reproduktivni sistem
    One pomažu u održavanju ravnoteže nivoa hormona i blagotvorno utiču na endokrini sistem, stanje kože, kose i noktiju
  • Dobar su izbor za mršavljenje
    One ne mogu da pomognu da se izbaci višak kilograma, ali njihovim konzumiranjem mogu sprečiti da dobijete nove kilograme.

Pravilna upotreba čia semena

Čia seme se svakako nalazi na listi najpopularnijih jer ih je veoma lako konzumirati. Ona nisu gorka, podsećaju na orašaste plodove, ali često i u potpunosti preuzmu ukus onoga sa čim ih spremate. One mogu biti deo svakog obroka sa žitaricama, smutijima, salata ili kao dezert.

Članak se nastavlja posle reklama

Zrna veoma dobro upijaju vodu, nabubre i zbog toga dobijaju konzistenciju želea. Zbog toga ih možete konzumirati uz kefir, mleko jogurt ili sokove. Dodajte semenke u čašu pića, promešajte i ostavite minimum pola sata da nabubre. Možete dodati i začine po ukusu kao što su cimet, đumbir, muškatni oraščić i seme bundeve.

Koji je najbolji način da jedete čia semenke?

Članak se nastavlja posle reklama

Recepti sa čia semenom

Upotreba čia semena je veoma korisna, ali i ukusna. Ona se odlično slažu sa voćem, orašastim plodovima, ali i sa raznim slanim začinima. Možete praviti pudinge ili prelive za salatu od njih.

Puding od čia semena

Uzmite 1,5 kašiku semena, 2 šolje bademovog mleka, koru jednog limuna, pola kašičice cimeta i meda po ukusu. Dodajte semenke i cimet u mleko i dobo promešajte. Ostavite u frižideru najmanje 6 sati (najbolje preko noći). Pre serviranja dobro promešajte i dodajte med po ukusu.

Jogurt od borovnice i maline

Upotreba čia semena može biti u zanimljivoj kombinaciji jogurta i bobičastog voća. Uzmite prirodni jogurt, 200 g borovnica, 100 g maline i 2 kašičice semena. U 100 g jogurta dodajte semenke i ostavite najmanje 30 minuta. Drugih 100 g jogurta umutite blenderom sa 100 g malina, a potom još 100g umitite sa borovnicama. Najbolje bi bilo da slažete slojevite u posudu. Poslednje stavite sloj jogurta sa semenkama. Ukrasite ostatkom borovnica. Možete dodati i malo meda.

Hladna ovsena kaša

Uzmite 200 g ovsenih pahuljica, 200 ml bademovog mleka i 3 kašike čia semena. Dve tegle zapremine od oko 300-400 g napunite do 2/3 sa ovsenim pahuljicama (po 100 g u svakoj). Odozgo pospite seme (1-1,5 kašika po tegli). Prelijte bademovim mlekom da suvi sastojci budu u potpunosti prekriveni.

Članak se nastavlja posle reklama

Kašu možete ukrasiti bobicama, orasima ili preliti medom.

Upotreba čia semena: Kontraindikacije

Čia seme može biti štetno ako se upotrebljava u velikim količinama. Odrasli ne bi trebalo da uzimaju više od 4 kašike dnevno, a deca do 1 kašike. Pored toga, čia seme ne bi trebalo da koristite kod:

  • bolesti sistema za varenje
  • povećanog stvaranja gasova i nadimanja
  • problema sa pražnjenjem creva
  • alergije na susam
  • niskog pritiska
  • tokom trudnoće i dojenja treba biti veoma oprezan sa konzumiranjem semenki

Deca mlađa od 6 godina takođe ne bi trebalo da koriste čia semenke i one ne smeju da se kombinuju sa aspirinom i antikoagulansima. Zbog toga je najbolje da se pre upotrebe konsulutjete sa lekarom.

KSevchenko/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs