Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Dokazano je da grožđe sadrži praktično sve korisne materije koje su čoveku potrebne za dobro zdravlje. Najcenjenija od njih je kvercetin, koji sprečava lepljenje trombocita i štiti od tromboze i drugih strašnih bolesti. Uzgred rečeno, ampeloterapiju (lečenje grožđem) uveliko praktikuju Rusi, a posebno je zanimljivo otkriće lekovitosti lišća vinove loze. Evo u slučaju kojih vam sve tegoba možete koristite:
Isitnite suvo lišće vinove loze i prelijte ga ključalom vodom, koja treba samo da ga prekrije. Posle 30 do 40 minuta, četiri kašike vruće smese uvijte u nekoliko slojeva gaze i prislonite na bolno mesto. Ostavite da prenoći. Kura traje sve do poboljšanja stanja.
Kašiku suvog isitnjenog lišća prelijte šoljom ključale vode, ostavite to da odstoji dva sata, a zatim procedite. Ispirajte grlo ovim odvarom nekoliko puta dnevno.
Kašiku isitnjenog lišća loze prelijte šoljom vode i kuvajte deset minuta. Kad se ohladi, procedite. Ispirajte oštećene delove kože nekoliko puta dnevno.
Isitnite 100 g suvog grožđa, a zatim prelijte to šoljom vode i kuvajte deset minuta. Procedite i dodajte malo limunske kiseline. Pijte po trećinu čaše triput dnevno.
Nepunu kašiku semenki grožđa prelijte šoljom ključale vode, kuvajte na vodenoj pari 20 minuta, a zatim procedite. Uzimajte po kašiku triput dnevno, pre jela. Kura traje nedelju dana.
Jedite po dva kilograma svežeg grožđa dnevno u tri obroka: prvi – 45 minuta pre doručka; drugi – sat do sat i po pre ručka; treći – sat i po pre večere. Počnite od 200 g, postepeno povećavajući jednokratnu porciju do 600–700 grama. Pritom, potpuno izbacite iz ishrane sirovu zelen i voće, mahunarke, crni hleb, tvrdo kuvana jaja, masnu ribu, sirovo mleko, dimljenu hranu i marinade, kao i alkohol. U kombinaciji s grožđem – ovi proizvodi mogu izazvati poremećaj varenja.
Nemojte jesti sveže ubrane plodove, jer mogu izazvati jake gasove. Potrebno je čuvati ih dva-tri dana posle branja, a tek onda jesti.
Kontraindikacije: čir na želucu, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, karijes.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net