Šta sve leči vinova loza?

by | 07.09.2017

 
 
Dokazano je da grožđe sadrži praktično sve korisne materije koje su čoveku potrebne za dobro zdravlje. Najcenjenija od njih je kvercetin, koji sprečava lepljenje trombocita i štiti od tromboze i drugih strašnih bolesti. Uzgred rečeno, ampeloterapiju (lečenje grožđem) uveliko praktikuju Rusi, a posebno je zanimljivo otkriće lekovitosti lišća vinove loze. Evo u slučaju kojih vam sve tegoba možete koristite:

RADIKULITIS

Isitnite suvo lišće vinove loze i prelijte ga ključalom vodom, koja treba samo da ga prekrije. Posle 30 do 40 minuta, četiri kašike vruće smese uvijte u nekoliko slojeva gaze i prislonite na bolno mesto. Ostavite da prenoći. Kura traje sve do poboljšanja stanja.

ANGINA

Kašiku suvog isitnjenog lišća prelijte šoljom ključale vode, ostavite to da odstoji dva sata, a zatim procedite. Ispirajte grlo ovim odvarom nekoliko puta dnevno.

EKCEM

Kašiku isitnjenog lišća loze prelijte šoljom vode i kuvajte deset minuta. Kad se ohladi, procedite. Ispirajte oštećene delove kože nekoliko puta dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

KAŠALj

Isitnite 100 g suvog grožđa, a zatim prelijte to šoljom vode i kuvajte deset minuta. Procedite i dodajte malo limunske kiseline. Pijte po trećinu čaše triput dnevno.

CISTITIS

Nepunu kašiku semenki grožđa prelijte šoljom ključale vode, kuvajte na vodenoj pari 20 minuta, a zatim procedite. Uzimajte po kašiku triput dnevno, pre jela. Kura traje nedelju dana.

Članak se nastavlja posle reklama

KARDIOVASKULARNA OBOLjENjA

Jedite po dva kilograma svežeg grožđa dnevno u tri obroka: prvi – 45 minuta pre doručka; drugi – sat do sat i po pre ručka; treći – sat i po pre večere. Počnite od 200 g, postepeno povećavajući jednokratnu porciju do 600–700 grama. Pritom, potpuno izbacite iz ishrane sirovu zelen i voće, mahunarke, crni hleb, tvrdo kuvana jaja, masnu ribu, sirovo mleko, dimljenu hranu i marinade, kao i alkohol. U kombinaciji s grožđem – ovi proizvodi mogu izazvati poremećaj varenja.
Nemojte jesti sveže ubrane plodove, jer mogu izazvati jake gasove. Potrebno je čuvati ih dva-tri dana posle branja, a tek onda jesti.
Kontraindikacije: čir na želucu, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, karijes.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Članak se nastavlja posle reklama

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs