Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Da li preterana upotreba mlečnih proizvoda može sniziti nivo kalijuma u organizmu budući da su oni puni kalcijuma, i tako dovesti do pojave tegoba? Hvala vam!
Milena (61), Beograd
Pravilna ishrana podrazumeva uravnotežen i umeren unos svih grupa namirnica. Mlečni proizvodi su velika grupa namirnica, i odličan su izvor proteina i kalcijuma. To je ono što ih u prvi mah izdvaja. Orijentisala bih se na kiselomlečne proizvode – kefir, jogurt, kiselo mleko, koji osim pomenutih sastojaka imaju i bakterije neophodne za dobro varenje. Kvalitetno varenje preduslov je još bolje resorpcije nutrijenata, vitamina i minerala, a time se poboljšava imunitet. Jon kalcijuma je antagonista jonu kalijuma. Kalijum je najveći unutarćelijski jon i kao takav održava značajne funkcije. Povećana konzumacija mlečnih proizvoda svakako ne bi mogla tek tako da naruši balans, jer naš organizam ima svoje mehanizme održavanja, homeostaze, ali se valja uobročiti na dve porcije mlečnih proizvoda dnevno. Ne zaboravite da je umerenost ključ.
PIŠITE NAM I VI NA MEJL: [email protected]
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net