RUSKI VITAMINSKI KOKTELI na kiselomlečnoj osnovi (II deo)

Nastavljamo priču o korisnim vitaminskim koktelima koji mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja, a sad su na redu najbolji recepti

by | 10.06.2022
vitaminski kokteli

Nastavljamo priču o korisnim vitaminskim koktelima koji mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja, a sad su na redu najbolji recepti…

(NOVI RECEPTI GENADIJA MALAHOVA)

Korisna svojstva ruskih vitaminskih koktela

* Veoma brzo se apsorbuju (još u usnoj duplji).

* Proizvodi su već isitnjeni i spremni za apsorpciju. Za njihovo varenje potrebno je minimum snage. Zauzvrat, zdravstvena korist je velika. Kokteli su pogodni za bolesna i slaba lica koja imaju malo snage za kvalitetno varenje hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

* Druga važna specifičnost koktela od voća i povrća ili bobičastih plodova sastoji se u tome što oni sadrže toliku količinu živih biljnih komponenata koje je teško, a ponekad i nemoguće pojesti odjednom. Na primer, teško je pojesti 50–100 g lišća salate, celera, mirođije, peršuna i drugog povrća, dok se u čaši koktela oni unose lako.

* Kokteli od voća i povrća ili bobičastih plodova sadrže praktično sve makro i mikro elemente koji mogu da se nađu samo u „prehrambenoj“ tablici Dmitrija Mendeljejeva. To je, neosporno, najvažnija prednost ishrane savremenog čoveka, koja je jako osiromašena kad su u pitanju sastav mikroelemenata i fermenata. Upravo usled obilja „živih“ supstanci, fermenata i minerala ovi kokteli su lekoviti po svojoj suštini!

Članak se nastavlja posle reklama

Kako budete sticali iskustvo, naučićete da pripremate veoma ukusne koktele od povrća, voća i drugih namirnica koje inače nisu ukusne ali su korisne! A to podrazumeva i znatno proširivanje palete svoje ishrane.

Koktel „Zdravlje“

Da bi naš organizam bio zdrav, potrebno je optimalno unositi kalcijum i silicijum. Silicijum daje osnovu mekim tkivima, a kalcijum skeletu. Važan je i njihov pravilan odnos. Ukoliko u organizam dospeva više kalcijuma, krvni sudovi se kalcifikuju i pucaju, a odatle infarkt, dok silicijum obezbeđuje elastičnost ne samo krvnih sudova nego i noktiju, kose i kože te pozitivno utiče na rad nervnog sistema.

Dakle, uzmite 50 g kravljeg sira, dva do četiri sirova prepeličja jajeta (izvor kalcijuma) zajedno s ljuskom, pola limuna (pretvara kalcijum iz ljuske u biološki aktivan, dostupan oblik) i dvetri babure (izvor biološki aktivnog silicijuma). Obavezno dodajte krastavac ili dva s korom (sadrži strukturisanu vodu, silicijum i druge važne mikroelemente). Važno je da dodate i celer – on daje snagu organizmu, kao i repu. Ostalo koristite prema sezoni i ukusu. Možete dodati i malo meda.

Kad je reč o prepeličjim jajima, postoji ovakvo mišljenje. Jaja mrke nijanse ljuske sadrže više joda. Jaja tamnoplave nijanse u svom sastavu imaju najdragoceniji mikroelement – kobalt (doprinosi stvaranju krvi). Ona roze nijanse sadrže cink (važan za polnu funkciju).

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj koktel odlična je prevencija osteoporoze i kardiovaskularnih oboljenja. Doprinosi obnavljanju pravilne ravnoteže mikroelemenata u organizmu.

Kokteli protiv prehlade

* Iskustvo ruske narodne medicine sugeriše da se u koktel za prevenciju prehlade i gripa stavlja ljuto povrće: crni i beli luk, paprika, đumbir! To mogu biti dva-tri čena belog luka, polovina srednje glavice luka, jedna crvena ljuta papričica, pola kašičice đumbirovog praha ili kašika rendanog svežeg korena. Nije važno ukoliko nešto nemate, stavljajte ono što imate.

A kao dopunu ljutom povrću stavite povrće bogato vitaminom C, npr. polovinu slatke babure, po 15–20 g brokolija, karfiola i šargarepe (sve sveže). Oni sadrže mnogo fitoncida i karotena, koji jačaju sluzokožu. Radi boljeg ukusa dodajte prah morskog kupusa (laminarije). Prelijte čašom kefira, najbolje domaćeg, napravljenog od gljivica.

* Od ljutog možete uzeti samo đumbir ili biber. Dalje možete dodati po dve kašike smrznutih malina i jarebike, kao i limun s korom. Zasladite medom ili stevijom. Ide i čaša kefira. Dobro izmešajte, tako da koktel uspe da se ugreje. Odlično je da temperatura bude malo niža od sobne – ugrejte ga u ustima pre nego što ga progutate! Preporučujem da ovaj koktel uzimate svaki drugi dan tokom proleća, jednom-dvaput dnevno.

SAVET PLUS

Kombinujući voće, povrće, bobičaste plodove, pčelarske proizvode, ljusku od jaja i tome slično u koktelu, ciljano možete stvoriti lekovito prehrambeno sredstvo za lečenje određene bolesti, ili za prevenciju konkretnih oboljenja, te stimulišuće sredstvo koje podmlađuje organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

Dobro vam zdravlje! Vaš Genadij Malahov

Ako ste preskočili – pročitajte i prvi deo našeg teksta o vitaminskim koktelima.

Foto: EireneFagus / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs