Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Idealan obrok za mršavljenje
Krem supe ne samo da dobro zasite, blokirajući osećaj gladi, već blagotvorno deluju na probavni sistem jer organizmu obezbeđuju važne minerale i vitamine. Donosimo vam raznovrsne recepte za supe koje će obogatiti vaš meni za vreme dijete, a vi ćete ih, prosto, obožavati.
Sadržaj članka
Ova supa odličan je obrok za ručak i večeru, pritom vam neće zadati probleme s viškom u predelu struka. Lako se vari, sita je i ukusna.
Potrebno:
* pileći file – 600 g;
* šargarepa – 200 g
* crni luk – 100 g;
* slatka paprika – 150 g;
* prezla – 40 g;
* pavlaka 100 ml;
* voda – 1,5 l;
* so, muskatni orah, biber, krutoni po ukusu.
Skuvajte meso i povrće. Bujon procedite. Meso izblendajte (dodajte malo bujona da biste ga lakše samleli), a možete ga i usitniti na mašini za meso (najbolje dvaput). Sledeći korak – prelijte hlebne mrvice proceđenim bujonom i kuvajte dok se to ne zgusne, dodajte pavlaku, meso, so i začine i kuvajte još nekoliko minuta. Supu možete jesti s krutonima ili s integralnim hlebom.
Krem supa od povrća je predivna, lagana varijanta ručka, a ukus ovog nežnog jela nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.
Potrebno:
* krompir – 300 g;
* šargarepa – 50 g;
* praziluk – 50 g;
* mleko – 250 ml;
* voda ili nemasni bujon – 250 ml;
* maslinovo ulje – 1/2 kašike;
* so, crni biber, muskatni orah, mladi luk po ukusu.
Krompir skuvajte u mleku, a šargarepu i praziluk iseckajte i ispržite na maslacu. Sameljite sve u blenderu odvojeno, sjedinite pa dodajte začine i bujon. Kuvajte još sedam minuta i jelo će biti spremno za posluženje. Mladi luk iskoristite za dekoraciju.
Pročitajte i… Čičoka – „kruška“ iz zemlje
Ovi sočni zeleni listovi koriste se u mnogim dijetama jer sadrže jedinstvena svojstva idealna za borbu s viškom kilograma.
Potrebno:
* spanać (mogu se koristiti i zamrznuti listovi) – 500 g;
* luk – 200 g;
* krompir – 400 g;
* nemasni bujon ili voda – 1 l;
* pavlaka – 400 ml;
* biljno ulje – 6 kašika;
* so, biber, zelen, krutoni – po ukusu.
Izdinstajte iseckan spanać i luk na ulju, a krompir skuvajte. Nakon toga sve izblendajte pa razblažite bujonom. Sipajte pavlaku, ostatak bujona, so, začine i kuvajte još pet minuta. Ukrasite zelenišem i krutonima.
Osvežavajući ukus i okrepljujući miris savršeno podižu raspoloženje.
Potrebno:
* svež krastavac – 300 g;
* jogurt ili kiselo mleko – 100 ml;
* biljno ulje – 3 kašike;
* luk – 100 g;
* bujon od povrća – 800 ml;
* mirođija, crni biber, so – po ukusu;
* kora jednog limuna.
Crni luk iseckajte i propržite na ulju. Oljuštene krastavce iseckane na kocke prodinstajte nekoliko minuta s lukom. Prelijte bujonom, posolite, dodajte začine i koru limuna pa kuvajte još 20 minuta. Zatim isključite i ostavite da malo „odmori“. Sameljite u blenderu. Servirajte uz jogurt i seckanu mirođiju.
Ova supa se sviđa i onima koji ne vole bundevu. Njen blagi miris i nežni ukus cene čak i najizbirljiviji među njima.
Potrebno:
* bundeva – 600 g;
* krompir – 300 g;
* luk – 100 g;
* bujon od povrća – 1 l;
* pavlaka – 200 ml;
* kim, so, biber – po ukusu.
Pre nego što iskoristite kim, potopite ga u proključalu vodu na 13–15 minuta. Bundevu i krompir posebno kuvajte. Luk propržite na ulju. Sjedinite sve sastojke, dodajte bujon i sameljite u blenderu. Sipajte pavlaku, dodajte kim i so pa kuvajte supu još pet minuta.
Pročitajte i… Supa – je li neophodna za ručak, ili pak ne?