Recepti za čorbe što greju

U slučaju nedostatka osnovnih grupa vitamina one će ćelijama pomoći da se obnove

by | 25.04.2022
čorbe

Ništa vas lepše neće ugrejati od tanjira kremaste i ukusne čorbice. Ova topla jela zagrevaju stomak i celo telo, pa, prema tome, odlična su u borbi s gripom i prehladama.

Piše: Jekaterina Igoreva Andrejeva, specijalista za ishranu

Ukoliko se posle zime ili praznika borite s viškom kilograma, kuvajte jake supe umesto uobičajenih. U slučaju nedostatka osnovnih grupa vitamina one će ćelijama pomoći da se obnove, zagrejaće vas iznutra a pritom neće opteretiti želudac.

Princip pripreme je jednostavan. U šerpi s debelim dnom zagrejte biljno ulje i malo propržite beli i crni luk, đumbir i začine. Dodajte narezano povrće i dinstajte ga nekoliko minuta. Dospite vreo bujon (od povrća ili mesa). Na kraju dodajte zeleniš i ostavite poklopljeno 10–15 minuta.

Sadržaj članka

Članak se nastavlja posle reklama

ČORBA OD POVRĆA SA SIROM

Sastojci: manja glavica brokolija, dve šargarepe, četvrt glavice karfiola, polovina stabljike praziluka, litar bujona, 200 ml mleka, 100 g tvrdog sira (dodaje se na samom kraju).

DETOKS ČORBA

Dobar detoks koristan je posle obilne trpeze.

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci: dve stabljike celera, dve srednje šargarepe, stabljika praziluka srednje veličine, pola glavice crnog luka, čen belog luka, komadić korena svežeg đumbira veličine jednog centimetra, 1–1,5 l bujona, šaka spanaća (može zamrznuti), so i biber po ukusu, kurkuma (navrh noža).

* Čorbu možete praviti s piletinom, koju treba staviti na početku, zajedno s belim i crnim lukom i začinima.

* Umesto spanaća možete koristiti kelj ili bilo koje drugo zeleno povrće – peršun, korijander.

* Možete upotrebiti i potopljeno ili skuvano sočivo.

Članak se nastavlja posle reklama

ČORBA S PILETINOM

Ova čorba će dati prijatan osećaj sitosti bez težine u stomaku.

Sastojci: dva krompira, dve šargarepe, glavica luka, 200 g pilećih grudi, litar supe od povrća, 100 ml mleka, velika šaka zeleni, so i biber po ukusu.

Kad supa bude gotova, izmiksajte (izgnječite) povrće da čorba bude gusta.

Pročitajte i… Recepti za krem supe

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Foto: Mizina / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs