Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
U slučaju nedostatka osnovnih grupa vitamina one će ćelijama pomoći da se obnove
Ništa vas lepše neće ugrejati od tanjira kremaste i ukusne čorbice. Ova topla jela zagrevaju stomak i celo telo, pa, prema tome, odlična su u borbi s gripom i prehladama.
Piše: Jekaterina Igoreva Andrejeva, specijalista za ishranu
Ukoliko se posle zime ili praznika borite s viškom kilograma, kuvajte jake supe umesto uobičajenih. U slučaju nedostatka osnovnih grupa vitamina one će ćelijama pomoći da se obnove, zagrejaće vas iznutra a pritom neće opteretiti želudac.
Princip pripreme je jednostavan. U šerpi s debelim dnom zagrejte biljno ulje i malo propržite beli i crni luk, đumbir i začine. Dodajte narezano povrće i dinstajte ga nekoliko minuta. Dospite vreo bujon (od povrća ili mesa). Na kraju dodajte zeleniš i ostavite poklopljeno 10–15 minuta.
Sadržaj članka
Sastojci: manja glavica brokolija, dve šargarepe, četvrt glavice karfiola, polovina stabljike praziluka, litar bujona, 200 ml mleka, 100 g tvrdog sira (dodaje se na samom kraju).
Dobar detoks koristan je posle obilne trpeze.
Sastojci: dve stabljike celera, dve srednje šargarepe, stabljika praziluka srednje veličine, pola glavice crnog luka, čen belog luka, komadić korena svežeg đumbira veličine jednog centimetra, 1–1,5 l bujona, šaka spanaća (može zamrznuti), so i biber po ukusu, kurkuma (navrh noža).
* Čorbu možete praviti s piletinom, koju treba staviti na početku, zajedno s belim i crnim lukom i začinima.
* Umesto spanaća možete koristiti kelj ili bilo koje drugo zeleno povrće – peršun, korijander.
* Možete upotrebiti i potopljeno ili skuvano sočivo.
Ova čorba će dati prijatan osećaj sitosti bez težine u stomaku.
Sastojci: dva krompira, dve šargarepe, glavica luka, 200 g pilećih grudi, litar supe od povrća, 100 ml mleka, velika šaka zeleni, so i biber po ukusu.
Kad supa bude gotova, izmiksajte (izgnječite) povrće da čorba bude gusta.
Pročitajte i… Recepti za krem supe