Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Sočivo se posebno preporučuje dijabetičarima i onima koji imaju problema s organima za varenje
Prepuno neophodnih amino-kiselina, proteina i gvožđa, sočivo ne zaostaje za mesom. Podstiče stvaranje krvi, a posebno se preporučuje dijabetičarima i onima koji imaju problema s organima za varenje.
Sočivo nije najpopularnija namirnica na našem stolu, ali zaslužuje da se tamo pojavljuje češće. Stvar je u tome što, pored žitarica i graška, sočivo spada u proizvode koji su genetski prilagođeni našem organizmu i sistemu za varenje. U jelima koja sadrže sočivo postoje praktično sve komponente potrebne ljudskom organizmu. Ono se sastoji od proteina koji po svojim prehrambenim kvalitetima nimalo ne zaostaje za proteinima iz mesa, mnogo se bolje vari i apsorbuje, u njemu uopšte nema životinjskih komponenata, ali zato je tu mnoštvo čoveku potrebnih amino-kiselina. Jela od sočiva sadrže ogromnu količinu minerala i vitamina koji se potpuno apsorbuju u organizmu. U sočivu ima više gvožđa nego bilo gde, a ono pritom ima jedinstven kvalitet – u njemu se ne gomilaju toksični ili štetni elementi, zahvaljujući čemu se ova biljka može gajiti na bilo kojoj tački na Zemlji i pritom će uvek biti ekološki čista. Sočivo se od davnina primenjivalo u lekovite svrhe. Veoma je korisno za jačanje srca i neophodno je upotrebljavati ga za poboljšanje stvaranja krvi. Sočivo je posebno dobro za osobe koje pate od dijabetesa i imaju problema s organima za varenje.
Sadržaj članka
Potrebno: 200 g sočiva, 400 g krompira, dve šargarepe, glavica luka, dve kašike biljnog ulja, tri kašike pirea od paradajza, lovorov list, so, mleveni crni biber po ukusu.
Sočivo operite, prelijte hladnom vodom i ostavite tako pola sata. U šerpi proključajte dva litra vode i dodajte malo soli. Sočivo procedite kroz sito, a zatim ga premestite u šerpu s ključalom vodom i kuvajte pola sata. Dodajte iseckan krompir i šargarepu, ubacite lovorov list, posolite i pobiberite pa kuvajte još 10–20 minuta. Luk sitno iseckajte i propržite na biljnom ulju da bude zlataste boje. U to dodajte pire od paradajza, izmešajte, sipajte kašiku vrele vode i poklopljeno dinstajte na tihoj vatri pet minuta. Kad krompir u supi bude mekan, dodajte zapršku od luka i pustite da ponovo proključa.
Potrebno: čaša suvog sočiva, pola glavice luka, 200 g kobasica, kašičica mlevenog kima, so i biber po ukusu.
Sočivo i luk prelijte vodom i kuvajte 15 minuta. Dodajte kobasice, kim, so i biber. Kuvajte još deset minuta, dok sočivo ne omekša.
Pročitajte i… Jedite mahunarke bez nadimanja i gasova
Potrebno: čaša zelenog sočiva, šest krišaka belog hleba, dva jaja, čaša bujona od povrća, dve kašike pirea od paradajza, pola kašičice suvog bosiljka, četvrt kašičice sušenog belog luka, pola kašičice mlevenog crnog bibera, kašičica sušenog peršuna, kašika maslinovog ulja, pola kesice suve smese za supu od povrća, trećina čaše prezle.
Sočivo skuvajte u vodi. Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni. U velikoj činiji izmešajte dve čaše kuvanog sočiva, hleb, jaja, bujon, pire od paradajza, bosiljak, suvi beli luk, crni biber, peršun, maslinovo ulje i suvu smesu za supu. Prebacite u nauljen pravougaoni kalup i pecite 40 minuta. Odozgo pospite prezlom i nastavite da pečete još deset minuta. Ostavite da odstoji deset minuta pre serviranja.
Potrebno: šest kašika maslinovog ulja, dve glavice luka, čaša i po zelenog sočiva, tri četvrtine čaše pirinča, so i biber po ukusu.
U velikom tiganju ugrejte maslinovo ulje, dodajte luk i dinstajte deset minuta, dok ne porumeni. Sočivo stavite u šerpu srednje veličine i prelijte vodom do vrha. Blago posolite. Nakon što proključa, kuvajte 15 minuta. Dodajte pirinač i ponovo dolijte vode do vrha. Posolite i pobiberite. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru, poklopite i kuvajte 15–20 minuta, dok pirinač i sočivo ne omekšaju. Polovinu pečenog luka izmešajte sa sočivom. Prilikom serviranja odozgo rasporedite drugu polovinu luka.
Pročitajte i… Ruska tajna: potapanje žitarica za kašu