Proklijala zrna pšenice su sve popularnija namirnica. Zašto je to tako i za šta je sve dobra ova žitarica pročitajte u tekstu.
Iako možda pšenične klice nisu nešto što bi vam prvo palo na pamet kada je zdrava ishrana u pitanju, ona imaju niz korisnih svojstava. Međutim, veoma je važno da znate kako da ih konzumirate.
Proklijavanje označava proces razmnožavanja i samim tim su pokrenuti razni hemijski procesi koji imaju koristi i za naš organizam. Izdanke pšenice treba konzumirati tako što ćete ih odvojiti od zrna koji postaju i štetna. Evo koja su njena korisna svojstva:
pokreće proces regeneracije i podmlađivanja tkiva na ćelijskom nivou
poboljšava i ubrzava metabolizam
povećava izdržljivost i otpornost na infekcije i razvoj različitih bolesti
bori se protiv infekcija, ublažava upale i leči rane
povoljšava sastav krvi i čisti je
normalizuje nivo pritiska i šećera
Kako birati i uzgajati pšenične klice?
Izbor visokokvalitetnih sirovina i njihovo pravilno klijanje je ključ uspeha u zdravoj ishrani ovom žitaricom. Prodavnice zdrave hrane uglavnom imaju dobar tip pšenice za klijanje. Međutim, ako ne možete da je pronađete, možete i sami odabrati seme i uzgajati ih.
Članak se nastavlja posle reklama
Birajte sortu durum pšenice jer je koncentracija vrednih jedinjenja u njima mnogo veća
Zrna moraju biti cela, zdrava, suva i bez znakova oštećenja
Veoma je važno da pšenica nije tretirana pesticidima!
Kako da pšenične klice proklijaju?
Postoji nekoliko pravila koje morate ispoštovati kako bi pšenica proklijala na kvalitetan način.
Temeljno ispiranje je najvažnije. Isperite toplom tekućom vodom kako bi se oslobodili prljavštine i štetnih hemikalija.
Razvrstajte oprana zrna i ostavite najveća i najzdravija i uklonite preostale nečistoće.
Nemojte uzimati mnogo zrna odjednom. One se veoma brzo kvare i mogu se čuvati u frižideru ne više od jednog dana. Dakle, ako želite da jedete klice svaki dan moraćete da svaki dan postavljate novu porciju za klice.
Za jednu dozu vam je dovoljno 2-3 kašike dobro opranog i sortiranog zrna.
Uveče prelijte zrna mlakom pšenicom, prekrijte gazom i ostavite preko noći.
Ujutro natopljenu pšenicu bacite u cediljku i ponovo isperite. Potom je rposlažite u ravnomernom tankom sloju na ravnu ploču.
Na dno tanjira sipajte sloj vode (ne deblji od jednog milimetra), odozgo prelijte zrno vlažnom gazom i stavite na toplo mesto. Kako se gaza suši, navlažite je ponovo ili isprskajte vodom.
U ovim uslovima, zrna će početi da klijaju nakon dan-dan i po.
Trećeg dana od početka procesa, proklijalu pšenicu ponovo operite i koristite za predviđenu svrhu.
Kada ne treba koristiti proklijala zrna pšenice?
Klijanje zrna nije preterano komplikovan proces, ali morate prepoznati kada ono nije uspelo i kada ne treba da ga konzumirate. To su sledeće situacije:
Članak se nastavlja posle reklama
Ukoliko tokom klijanje zrna potamne, dobiju braonkastu nijansu ili se pojavi neprijatan miris, obavezno ih bacite.
Klice ne treba da jedete ako porastu na više od 3 mm. Onda je zrno u velikoj meri iscrpljeno i postaje gorko i gubi korisna svojstva.
Kada klice postanu zelene, zrna nisu više korisna već štetna.
Upotreba klica u narodnoj medicini
Da bi imala dobar efekat, neophodno je stalno i dugo koristiti proklijalu pšenicu. Ipak, ne smete ni preterati sa prevelikom dozom kako ne biste naštetili sebi.
Ceđeni sok od klica
Sveže ceđeni sok možete piti svako jutro na prazan stomak.
Odsecite zelene izdanke visine 10-12 cm.
Proberite ih ostavljajući samo sveže, soćne i zdrave izdanke.
Isecite ih oštrim nožem i stavite ih u blender dodajući malo vode.
Smesu procedite kroz sitnu cediljki i odmah popijte.
Ulje od proklijale pšenice
Ulje od pšenice je takođe veoma jednostavno napraviti kod kuće.
Uzmite 0,5 šolje i malo osušene proklijale pšenice, sameljite je u blenderu i treba da dobijete lepljivu masu.
Uzmite već pripremljeno ulje za ekstrakciju. Za to koristite maslinovi ili nerafinisano suncokretovo ulje. Neophodno je da ga prokuvate 5-7 minuta a potom ohladite na oko 40 stepeni.
Šolju toplog ulja pomešajte u staklenoj posudi sa iseckanom pšenicom.
Čuvajte smesu na tamnom mestu i svakodnevno promešajte.
Gotov uljni ekstrakt treba filtrirati 2-3 puta.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu najduže do 3-4 meseca.
Ovo ulje koristite nakon konsultacije sa lekarom!
Kaša sa lanom i klicama
Kaša od lana i proklijale pšenice je veoma ukusno i efikasno sredstvo. Međutim, ova kaša se ne preporučuje trudnicama, dok se ostalima preporučuje dve supene kašike samlevene smese. Nemojte prekoračivati dozu! Ako je koristite pravilno ona ima pozitivan efekat:
Članak se nastavlja posle reklama
čisti creva i ubrzava metabolizam
normalizuje hormonsku ravnotežu i krvni pritisak
poboljšava varenje i pomaže u mršavljenju
ima antiparazitski efekat i bori se protiv infekcija i upala
Proklijala zrna pšenice: Narodni recepti
Diskinezija žučnih puteva
Svako jutro na prazan želudac pojesti 2 supene kašike proklijale pšenice uz 2 kapi maslinovog ulja. Terapija traje 2-3 nedelje.
Gastritis
Pijte sok od klica 2 puta dnevno pola sata pre doručka i ručka. Koristite mesec dana, a potom napravite pauzu 10 dana.
Dijabetes
Za doručak uzimajte kašu od proklijale pšenice sa malo putera. Možete koristiti bez pauze.
Prostatititis
Konzumirati 3 puta dnevno po supenu kašiku proklijale pšenice na način koji vam najviše odgovara. Terapija traje od 2 do 4 meseca.
Sterilitet
Tokom dana uzimajte 2-3 supene kašike proklijale pšenice u malim porcijama u bilo koje vreme nezavisno od obroka. Pijte ulje od klica pšenice po jednu kašičicu pre doručka i ručka. Korišćenje preparata treba da bude svakodnevno tokom 2-3 meseca.
Čišćenje organizma
U blenderu izmiksajte 2 supene kašike proklijale pšenice sa 1 šoljom kokosove vode i sokom od pola limuna. Pijte ujutro na prazan želudac.
Važne napomene!
Pre upotrebe proklijale pšenice neophodno je da se konsultujete sa lekarom!
Počnite sa malim dozama i postepeno povećavajte kako biste osmotrili reakciju vašeg organizma.
Klice nikako ne smeju konzumirati oni koji pate od alergije, intolerancije na gluten ili celijakije.
Nemojte koristiti proklijalu pšenicu u slučaju želudačnih čireva, pogoršanja hroničnih bolesti digestivnog sistema i kod dece mlađih od 12 godina.
Izbegavajte konzumiranje proizvode proklijale pšenice sa mlečnim proizvodima ili bar napravite interval od 3 sata između njihovog konzumiranja. U suprotnom biste mogli imati gasove i preteranu nadutost.
Nikako se nemojte oslanjati samo na ove recepte prilikom lečenja ozbiljnih bolesti. Obavezno konsultujte lekara!