Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ove “mini-bombe” prepune vitamina i minerala leče i mnoge druge zdravstvene probleme
Rusi redovno jedu ove “mini-bombe” prepune vitamina i minerala – tako snižavaju pritisak u slučaju hipertenzije, a i leče mnoge druge zdravstvene probleme.
Piše: Nadežda Petrovna Bažukova, dijetolog
Sadržaj članka
Prepeličja jaja upotrebljavaju se za poboljšanje opšteg stanja organizma, naročito u slučaju kardiovaskularnih oboljenja i, posebno, hipertonije (dovode pritisak u normalu), bolesti gastrointestinalnog trakta, lošeg vida i slabog pamćenja, problema sa štitastom žlezdom, slabog imuniteta, anemije, dijabetesa. Osim u terapijske svrhe, mogu se jesti i preventivno, a pogotovo su preporučljiva deci.
* Za prevenciju: U proseku jedite četiri do šest sirovih jaja natašte dva-tri puta nedeljno. Prilikom takve šeme možete uzimati jaja tri do šest meseci, a za pola godine trebalo bi ponoviti kuru.
Organizam dobro prihvata i prah od ljuske prepeličjih jaja, koji sadrži mnogo korisnih supstanci. Ljusku osušite i sameljite u mlinu za kafu – prah možete dodati u bilo koju hranu, po pola ili celu kašičicu. S ovim prahom možete uzeti četiri do pet kapi svežeg limunovog soka da bi ukus bio bolji.
* U svrhu lečenja: Ulupajte četiri do šest jaja i popijte s toplom vodom natašte, svako jutro.
* U slučaju mučnine i težine u želucu: Ulupajte četiri jajeta s pola kašičice šećera, dodajte 20–30 ml konjaka i popijte pre jela (poželjno je natašte) ili između obroka.
* Za jačanje kose: Ulupajte pet jaja s tri kašičice biljnog ulja pa dodajte pola kašičice meda. Pažljivo izmešajte, utrljajte u koren kose, glavu zavijte u peškir i pustite da deluje sat vremena. Posle toga dobro operite kosu. Ovakve maske pravite dva puta nedeljno.
* Za lečenje astme i prevenciju napada: Jaje izmešajte s medom (navrh kašičice) i pojedite sat i po pre jela, a drugu dozu – uveče pre spavanja. Kura traje 40 dana, pauzirajte dve nedelje, zatim ponovite lečenje. Obično je za poboljšanje stanja dovoljno od jedne do tri kure, zavisi od težine oboljenja.
* U slučaju osteohondroze, oboljenja zglobova, istezanja tetiva, udaraca: Četiri do pet jaja s ljuskom prelijte sirćetnom esencijom tako da u potpunosti ogreznu. Za dva-tri dana ljuska će se rastvoriti. Dodajte 100 g neslanog putera i izmešajte da dobijete konzistentnu masu. Utrljavajte na bolno mesto dok se ne osuši, preko toga stavite mekanu tkaninu, učvrstite zavojem i ostavite preko noći. Kura traje do nestanka bola i upale.
Na sobnoj temperaturi jaja se mogu čuvati do 30 dana.
* Ne izazivaju alergiju
* Sadrže vitamine grupe B i A i mnoštvo mikroelemenata
* Korisna su pre svega kao sirova, zatim kao pripremljena, a takođe i njihova ljuska. Ipak, ako se jaje kuva duže od deset minuta, svi vitamini se gube.
* Ne sadrže holesterol
* Organizam ih lako usvaja
* Prepelice ne boluju od salmonele, što je veoma važno
PUTINOV DORUČAK
Predsednik Rusije Vladimir Putin često za doručak jede prepeličja jaja, kombinujući ih sa sokom od svežeg voća.
Pročitajte i… Sva čuda jajeta