Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ishrana u hladnoj sezoni treba da se razlikuje od one u letnjoj. Pravila zimske ishrane vam mogu pomoći da izbegnete dodavanje nepotrebnih kilograma.
Čim leto prođe, svi odmah zanemarimo pravila ishrane koje nam pomažu da imamo savršenu kilažu i već maštamo o prazničnoj trpezi koja je posebno bogata u ovo vreme godine. Međutim, to ne bi trebalo da bude tako. Istina je da možete da uživate u svim đakonijama, ali morate biti umereni. Osim zimske ishrane zbog kilaže, u toku ove sezone neophodno je pobediti melanholiju i nadoknaditi nedostatak vitamina D.
Sadržaj članka
Pravilna ishrana u toku zimske sezone ne samo da će vas zaštiti od viška kilograma već će i ojačati vaš organizam za predstojeći period. U svoj jelovnik treba da uvrstite mlečne proizvode, voće i povrće, dok meso ne bi trebalo da jedete više od dva puta nedeljno. Ostalim danima je bolje da konzumirate ribu, sir, mahunarke, orase ili jaja.
Pored toga, u ishranu bi trebalo da uključite i kaše i supe sa piletinom ili mahunarkama. Međutim, one ne bi trebalo da budu previše tople jer će telo morati da troši energiju kako bi ih ohladilo.
Čim prođu letnje žege, ljudi smanje i unos vode. To je, naravno, pogrešno. Voda je neophodna da bi organizam pravilno vario i kako bi cirkulacija bila dobro. Osim toga, hladan vazduh, slično kao i vreo, jednako isušuje kožu i potrebna joj je hidratacija. Iako se zimi manje znojimo, ipak gubimo mnogo vlage u mraznom vazduhu kada dišemo.
Ukratko, ne postoji zamena za običnu vodu za piće. Pravila zimske ishrane i nalažu da ograničite kafu i zamenite je biljnim čajem ili voćnim sokom. Pre spavanja popijte topao i lagan umirujući čaj.
Žitarice mogu pružiti neophodne vitamine i minerale koji su nam potrebni. Ovsena kaša je savršen pomoćnik u za poboljšanje varenja. Možete koristiti i heljdu jer ona obezbeđuje organizmu veliki broj mikroelemenata i vitamina. Pirinač je takođe veoma zdrav, naročito ako je nerafinisan.
Nutricionisti savetuju da svakodnevno treba jesti oko 5 različitih vrsta voća i povrća. Možete konzumirati salate od cvekle, šargarepe i kupusa. Osim toga, kuvano povrće se može pripremiti na razne načine i biti savršen, a raznovrstan ručak. Što se tiče voća, najbolje bi bilo da izbegavate banane, a da koristite što više citrusa jer oni duže zadržavaju vitamin C. Dobar izbor su i jabuke, ribizle, brusnice i šipak.
I suvo i smrznuto voće je veoma korisno u toku zimskog perioda. Suvo voće zadržava više vitamina i minerala nego smrznuto. Na primer, idealan zimski doručak je suvo voće sa medom i orasima. Sa druge strane, za voćne napitke koji su bogati vitaminima korisnije je smrznuto voće.
Sigurno ste primetili da se u ovoj sezoni, češće nego leti, javlja loše raspoloženje, razdražljivost i melanholija. Međutim, iako ljudi to pripisuju lošem vremenu, naučnici tvrde da je razlog tome nedostatak masti u telu. Čoveku je potrebno najmanje 30 g masti dnevno. Na primer, možete koristiti maslac u malim količinama, a ne zaboravite da se masti nalaze i u pavlaci i siru. Takođe, biljne masti u maslinovom ili suncokretovom ulju mogu biti veoma korisne, pa ih slobodno koristite kao preliv u salatama.
Tokom zime u organizmu ima manje melatonina zbog nedostatka sunca što čini i imunitet slabijim. Vitamin D nam daje energiju i snagu se u većim količinama proizvodi tokom leta. Da bi nadoknadili njegov nedostatak, pravila zimske ishrane nalažu da konzumirate više ribe poput lososa. Takođe, unosite mleko, sok od pomorandže, jaja, pečurke i žitarice.
Dakle, ukoliko jedete u manjim obrocima i obraćate pažnju na to da pijete dovoljno vode i unosite dovoljno masti i vitamina D, budite bez brige. Ojačaćete organizam, a vaša kilaža će ostati netaknuta.
10 namirnica zdravlja i dugovečnosti: Ubacite ih u svoju ishranu