Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ako želite da usporite proces starenja – ne možete sedeti skrštenih ruku, već preduzmite nešto. Jedan od faktora koji utiču na starenje jeste ishrana… Donosimo vam važne postulate iz ove oblasti kojih se pridržavaju ruski stogodišnjaci.
Da biste usporili dolazak starosti, morate “zasukati rukave”, odreći se hedonizma i promeniti svoju ishranu. Dakle, šta treba da radite? Pre svega, potrebno je da zauvek odustanete od štetnih proizvoda i u ishranu uključite samo ono što je korisno za zdravlje. Zaboravite na prženo. Bolje je da izbacite sve tiganje i nabavite posudu za kuvanje na pari, šerpe od nerđajućeg čelika, staklena pakovanja za čuvanje proizvoda.
PROČITAJTE I… Superproizvodi za zdravlje
OBAVEZNE BELANČEVINE
A sada ćemo govoriti o kvalitetu ishrane. Hrana mora da sadrži dovoljnu količinu belančevina. Ako u dobi između 40 i 60 godina njihovu količinu treba da smanjite (do 0,8 g na kilogram težine), onda posle 65. ide obrnuto – treba da povećate nivo belančevina (do gram i po na kilogram težine). Nedostatak belančevina vodi u osteoporozu, kao i u rizik od onkoloških oboljenja. Ne smete dozvoliti ni smanjenje mišićne mase. Ako uzmemo u obzir i to da stanje gastrointestinalnog trakta s godinama nije idealno, preporučljivo je da, radi bolje apsorpcije, pripremate šnicle, ćufte i paštete od mesa i ribe. Jer mleveno meso se mnogo bolje apsorbuje. Ne zaboravite ni na vitamin D, budući da njegov nedostatak vodi u osteoporozu. Zato nemojte izbegavati sunce, naprotiv – do 11 sati ujutru i posle 16. Jedite jetru bakalara, upotrebljavajte ovsene i pirinčane mekinje (žitarice).
VOĆE UMESTO ŠEĆERA
Zapamtite: šećer izaziva upalu zidova krvnih sudova i zato ga treba menjati bobičastim plodovima i voćem, ali slatkog voća treba da bude samo malo (jedan do dva komada dnevno). Najbolje je kiselo voće, bobice, i ono iz koga se može cediti sok. Obavezno koristite kiseli kupus, krastavce, ukiseljene jabuke, kvas od cvekle. Ovi proizvodi podmlađuju i čiste mikrofloru creva, što znači da jačaju imunitet i štite od Alchajmerove bolesti i srčanih oboljenja. Maksimalno upotrebljavajte sirovo povrće i voće. Meso, ribu, tvrdo i kabasto povrće pripremajte na pari ili u vodi, zapecite ili dinstajte.
PRAVE MERE
Hranite se tri-četiri puta dnevno. Porcije treba da budu manje: salate treba da bude onoliko koliko stane u vašu šaku, a parče žutog sira ili mesa treba da bude veličine dlana (bez prstiju) i debljine najviše pola centimetra. Koristite parčence putera, dok zapremina biljnog ulja ne treba da bude veća od palca, porcija orašastih plodova – najviše u veličini skupljene pesnice.
IZBEGAVAJTE:
– šećer i raznorazne slatkiše koji ga sadrže (bombone, torte, kolače, kremove, deserte, keks, slatko itd);
– konzervisane proizvode (bilo kakve, čak ni domaće), jer u njima ima mnogo soli, sirćeta i šećera;
– mesne proizvode industrijske obrade: kobasice, dimljene, sušene i sirove proizvode od mesa i ribe;
– peciva (osim integralnog hleba i proizvoda od integralnog brašna, poželjno je da budu domaći);
– prečišćene žitarice (beli pirinač), instant pahuljice (bilo kakve);
– punomasno mleko;
– gazirane napitke;
– puter s malo masnoće ili margarin;
– rafinisana biljna ulja, kupovne sokove;
– jaka ili slaba alkoholna pića.
PROČITAJTE I… Rotkvica- snaga je u njenoj crvenoj kori
PREPORUČUJE SE:
– sve zeleno listasto povrće: peršun, sve vrste kupusnjača, posebno brokoli, spanać, rukola, zelena salata, mirođija, celer, špargla, zelena boranija;
– kurkuma (dodajite je praktično u sva jela i napitke, ali najviše jednu kašičicu dnevno);
– đumbir;
– beli i crni luk;
– cikorija;
– sirova čičoka;
– laneno seme;
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net