Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Istočnjačka poslovica kaže: „Lek koji košta hiljadu zlatnika raste pored ograde“. Tako visoku ocenu od Rusa i Kineza uspeo je da dobije plavi patlidžan. U tom povrću ima mnogo kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, pektinskih materija, vitamina C, PP i grupe B, kao i malo ugljenih hidrata (od 2% do 4 %), pa ono posebno pogoduje obolelima od dijabetesa. Moramo znati da se lekoviti efekat patlidžana smanjuje ukoliko se ovo povrće priprema s mnogo masti. U narodnoj medicini patlidžan se koristi u lečenju raznih oboljenja.
Za stimulaciju rada creva: Plavi patlidžan očistite od kore, a zatim ga naseckajte na kockice, prebacite u posudu s mlekom i kuvajte dok ne omekša. Napravite pire pa dodajte soli po ukusu, kao i biljno ulje. Jedite to za večeru svakog drugog dana. Kura traje mesec dana.
Za lečenje gnojnih rana: Narendajte plavi patlidžan srednje veličine s korom, a zatim iscedite iz toga sok kroz gazu presavijenu dvaput. Čuvajte ga u frižideru u flaši od tamnog stakla. Tim sokom mažite rane triput dnevno, ili ga koristite za pripremu obloga. Kura traje nedelju dana.
Za poboljšanje metabolizma i bolje varenje: Pijte po kašičicu soka za vreme jela triput dnevno. Kura traje deset dana. Lečenje se može ponoviti nakon dva meseca.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net