Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Dijeta će izvući maksimalan efekat od lečenja antibioticima i istovremeno umanjiti rizik od nuspojava
Kad smo prinuđeni da se lečimo antibioticima, želimo da ozdravimo što brže ali da ne naštetimo organizmu “hemijom”. Gde tražiti rešenje? U pravilnoj ishrani u toku terapije. Dijeta će izvući maksimalan efekat od lečenja i istovremeno umanjiti rizik od nuspojava, objašnjava dijetolog Olga Baziljeva.
▪ Ne opterećujte sistem za varenje, uzimajući u obzir intoksikacijsko opterećenje jetre i štetni uticaj na mikrofloru creva. Hrana bi trebalo da bude lako svarljiva (na primer, omlet samo od belanaca, riba, bareno povrće).
▪ Odreknite se mesa i jakih okrepljujućih supa baziranih na njemu. Oni sadrže supstance s iritirajućim dejstvom na sluzokožu želuca i creva, a takođe provociraju stvaranje veće količine fermenata, povećavajući tako aktivnost jetre i pankreasa.
▪ Dajte prednost mlečnim proizvodima s manje masnoće i vegetarijanskim supama. Pravite kaše, ali ne na punomasnom mleku, već mleko razredite istom količinom vode. Najbolje će biti da ih jedete za večeru.
▪ Uključite u ishranu proizvode bogate pektinom. Njega nazivaju prirodnim telohraniteljom organizma zbog sposobnosti da iz tkiva izluči štetne supstance ne narušavajući pritom prirodni bakteriološki balans. Prolazeći zajedno s drugim supstancama po crevima, pektin usisava sve “smeće”. Utiče i na metabolizam, neutrališe negativne efekte procesa oksidacije u telu (bukvalno, kupi sve toksine), poboljšava perifernu cirkulaciju i peristaltiku creva. Izvori pektina su: jabuke, banane, narandže, grejpfrut, nektarine, kruške, kajsije, urme, borovnice, šljive, smokve. Dosta pektina nalazi se u morskim algama (laminarija).
▪ U periodu lečenja antibioticima obezbedite organizmu dovoljnu količinu celuloze. Svakodnevno pojedite bar 400 g povrća, prethodno skuvanog ili pripremljenog na pari, dinstanog ili lagano zapečenog. Nemojte ga pržiti na ulju.
▪ Režim pijenja vode strogo je obavezan – pijte minimum litar i po vode dnevno.
Pročitajte i… Napravite sami: Lečenje prirodnim antibioticima