Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Čak i ukoliko niste ljubitelj kolača i bombona i pijete nezaslađen čaj i kafu, to ne znači da ne unosite šećer
Čak i ukoliko niste ljubitelj kolača i bombona i pijete nezaslađen čaj i kafu, to ne znači da ne unosite šećer. On se znatno češće krije u gotovim proizvodima nego u posudi za šećer. Na primer, u kobasicama, sosovima, pa čak i u jogurtu i hlebu. To znači da treba da pazite na količinu ove namirnice u ishrani. Evo koji znakovi ukazuju na to da konzumirate proizvode s visokim sadržajem šećera.
Piše: Tatjana Viktorovna Kornejčik, dijetolog, Minsk
Sadržaj članka
Šećer, pre svega, negativno utiče na stanje kože. On izaziva hormone da stvaraju više kožne masti, koja začepljuje pore. A rezultat su bubuljice. Kad smanjite unos šećera i slatkiša, koža će vam biti mnogo lepša.
Gušeći imunosistem, šećer pogoršava mogućnost organizma da se štiti od stresa i da se odupre komplikacijama hroničnih oboljenja.
Opšte je prihvaćeno da slatko poboljšava raspoloženje. To zaista jeste činjenica, samo što taj efekat traje svega nekoliko minuta. A zatim nivo šećera naglo opada, a i raspoloženje zajedno s njim. Usled takvih skokova remeti se hormonska ravnoteža i organizam se loše bori sa stresom. Zato kolači nikako ne smanjuju apatiju i depresiju, nego upravo suprotno – na duže staze izazivaju nemir i razdražljivost. Ali, raspoloženje sigurno podiže – komadić gorke čokolade.
Poremećaj sna često je povezan s apsorpcijom glukoze. Zbog naglih skokova šećera javlja se osećaj sanjivosti i umora preko dana, a pogoršava se noćni san. Na primer, za doručak popijete šoljicu zaslađene kafe s nekim konditorskim proizvodom. To će vam dati veliki priliv energije usled naglo povišenog šećera i insulina u krvi. A zatim neizbežno sledi nagli pad njegovog nivoa. I, kao rezultat toga, javljaju se slabost i sanjivost usred bela dana, kada bi trebalo da ste najenergičniji.
Ukoliko stalno osećate želju za jelom, moguće je da u vašoj ishrani ima mnogo prostih ugljenih hidrata, a malo masnoća i belančevina (upravo su one odgovorne za osećaj sitosti).
Zaključak je da treba smanjiti količinu šećera u ishrani, zamenjujući ga složenim ugljenim hidratima i masnoćama. Ipak, potpuno odustajanje od slatkiša takođe će se negativno odraziti na zdravlje. Umerenost je ključ uspeha. Normalan nivo glukoze u krvi je između 3,3 i 5,5 mmol/l. Držite se zdravih navika, jedite više voća i povrća, fizički se aktivirajte i redovno kontrolišite krvnu sliku i šećer (bar jednom godišnje).
Pročitajte i… Da li su korisni kakao i čokolada?