Paradajz za zdravlje srca: Smanjuje rizik od infarkta
Paradajz je prepun hranljivih materija koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Ovo povrće može učiniti mnogo više kao jednog od sastojka jela.
Naučno gledano, paradajz je voće, ali ga većina ljudi smatra povrćem zbog njihovog ukusa i načina na koji se koristi u kuvanju.
Sadržaj članka
Paradajz za zdravlje srca
Paradajz je malo kalorija, bogat vlaknima i ima mnogo hranljivih sastojaka koji su dobri za vaše opšte zdravlje, uključujući:
- Likopen
- Folate
- Kalijum
- Vitamini A, B, C i E
A, kada se obrađuje sa određenim vrstama zdravih ulja, likopen u paradajzu zapravo postaje lakše da apsorbuje vaše telo, tako da ne gubite hranljive materije jedenjem paradajz paste ili sosa.
Paradajz je bogat vitaminima C, K, PP, grupe B… Sadrži i A-karoten, kojeg u 100 g paradajza ima sasvim dovoljno za čovekove dnevne potrebe. Kad je reč o gvožđu, u paradajzu ga ima nekoliko puta više nego u pilećem mesu, mleku, ribljim proizvodima… Likopen takođeštiti muškarce od raka prostate, a žene od karcinoma grlića materice, jer sprečava mutaciju DNK.
Paradajz protiv lošeg holesterola
Paradajz ima dva ključna hranljiva sastojka koja imaju veliki uticaj na zdravlje srca: likopen i kalijum. Likopen je hemikalija koja paradajzu daje crvenu boju, a takođe je i snažan antioksidans, vrsta supstance koja pomaže da se ćelije ne oštete. Neka istraživanja pokazuju da likopen može smanjiti LDL, ili „loš“ holesterol, i sprečiti zgrušavanje krvi, što smanjuje rizik od moždanog udara.
Kalijum je mineral koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska oduzimanjem natrijuma iz vašeg tela i opuštanjem zidova krvnih sudova.
Ruski recepti sa paradajzom
Paradajz je odličan diuretik u slučaju bolesti bubrega i mokraćne bešike. Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema, sprečava aterosklerozu…
U slučaju poremećenog metabolizma: U mašini za meso sameljite kilogram svežeg paradajza, a zatim to pomešajte s narendanim belim lukom, renom i jabukama (po 300 g od svega). Uzimajte po kašiku triput dnevno pre jela. Čuvajte u frižideru.
Ako patite od ateroskleroze, gojaznosti, malokrvnosti: Od zrelih plodova napravite sok s pulpom, ali bez kožice. Pijte po kašiku triput dnevno, deset minuta pre jela. Sok od paradajza kontraindikovan je u slučaju kamena u žuči.