Paradajz za zdravlje srca: Smanjuje rizik od infarkta

by | 14.08.2024
Paradajz za zdravlje srca: Smanjuje rizik od infarkta

Paradajz je prepun hranljivih materija koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Ovo povrće može učiniti mnogo više kao jednog od sastojka jela.

Naučno gledano, paradajz je voće, ali ga većina ljudi smatra povrćem zbog njihovog ukusa i načina na koji se koristi u kuvanju.

Paradajz za zdravlje srca

Paradajz je malo kalorija, bogat vlaknima i ima mnogo hranljivih sastojaka koji su dobri za vaše opšte zdravlje, uključujući:

  • Likopen
  • Folate
  • Kalijum
  • Vitamini A, B, C i E

A, kada se obrađuje sa određenim vrstama zdravih ulja, likopen u paradajzu zapravo postaje lakše da apsorbuje vaše telo, tako da ne gubite hranljive materije jedenjem paradajz paste ili sosa.

Članak se nastavlja posle reklama

Paradajz je bogat vitaminima C, K, PP, grupe B… Sadrži i A-karoten, kojeg u 100 g paradajza ima sasvim dovoljno za čovekove dnevne potrebe. Kad je reč o gvožđu, u paradajzu ga ima nekoliko puta više nego u pilećem mesu, mleku, ribljim proizvodima… Likopen takođeštiti muškarce od raka prostate, a žene od karcinoma grlića materice, jer sprečava mutaciju DNK.

Paradajz protiv lošeg holesterola

Paradajz ima dva ključna hranljiva sastojka koja imaju veliki uticaj na zdravlje srca: likopen i kalijum. Likopen je hemikalija koja paradajzu daje crvenu boju, a takođe je i snažan antioksidans, vrsta supstance koja pomaže da se ćelije ne oštete. Neka istraživanja pokazuju da likopen može smanjiti LDL, ili „loš“ holesterol, i sprečiti zgrušavanje krvi, što smanjuje rizik od moždanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Kalijum je mineral koji može pomoći u snižavanju krvnog pritiska oduzimanjem natrijuma iz vašeg tela i opuštanjem zidova krvnih sudova.

Ruski recepti sa paradajzom

Paradajz je odličan diuretik u slučaju bolesti bubrega i mokraćne bešike. Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, poboljšava stanje kardiovaskularnog sistema, sprečava aterosklerozu

U slučaju poremećenog metabolizma: U mašini za meso sameljite kilogram svežeg paradajza, a zatim to pomešajte s narendanim belim lukom, renom i jabukama (po 300 g od svega). Uzimajte po kašiku triput dnevno pre jela. Čuvajte u frižideru.

Ako patite od ateroskleroze, gojaznosti, malokrvnosti: Od zrelih plodova napravite sok s pulpom, ali bez kožice. Pijte po kašiku triput dnevno, deset minuta pre jela. Sok od paradajza kontraindikovan je u slučaju kamena u žuči.

Članak se nastavlja posle reklama

Serhii Khrystenko / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs