Ne ljuštite crvene rotkvice!

Prepune vitamina C i vlakana, prijatelji su imuniteta i stomaka, a retke antioksidanse koji se bore s kancerom kriju u kori

by | 14.05.2022
rotkvice

S dolaskom proleća na trpezu nam je stigla veoma ukusna i zdrava biljka iz familije kupusnjača – rotkvica (lat. Raphanus sativus). Neke lekovite osobine rotkvice otkrivene su pre mnogo vekova u domovini ove biljke – Kini, gde su korenasti plodovi oduvek bili cenjeni. Zato i ne čudi što poznata kineska poslovica kaže: „Svaki dan jedite rotkvicu i pijte vruć čaj i pustite gladne doktore da prose milostinju na kolenima“. Ukratko, uz nju vam beli mantili neće trebati…
Postoje raznovrsne sorte rotkvica koje se razlikuju po obliku, veličini i ukusu, ali nama je svakako najpoznatija rotkvica crvenog okruglog ploda i prijatnog slatkasto-ljutog ukusa.

SASTAV ROTKVICA

Nizak nivo zasićenih masti i holesterola i visok sadržaj vode (oko 90%) u rotkvicama ukazuju na njene prednosti u odnosu na druge namirnice. Pored toga, ovaj koren sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala, ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Rotkvice su bogate kalijumom, vitaminom C, sadrže folnu kiselinu, selen, vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, riboflavin i natrijum. Samo pola čaše ovog povrća obezbediće vam 15% dnevnog unosa vitamina C.

ZAPAMTITE…

• Dokazano je da najkvalitetnija rotkvica, kad je sastav u pitanju, prispeva kod nas u proleće, a jedini izuzetak je japanska sorta dajkon, koja svoj vrhunac dostiže tokom zime.

• Odmah nakon kupovine odsecite zeleniš s rotkvica pošto im uzima vredne hranljive materije.

• Ne ljuštite rotkvice jer upravo njihova kora sadrži retke antioksidanse, izotiocijanate, zahvaljujući kojima ovo povrće ima izuzetna korisna svojstva, koja se posebno ističu u prevenciji kancera.

 

Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu

 

LEKOVITA SVOJSTVA ROTKVICA

* U istočnjačkoj medicini biljni sok od rotkvica s dodatkom crne soli koristi se kao prirodno sredstvo za snižavanje temperature.

Članak se nastavlja posle reklama

* Oštar ukus povrća odstranjuje višak sluzi u telu, što je korisno u lečenju prehlada, zapaljenja grla, bronhitisa, astme i sezonskih alergija. Rotkvice čiste nazalne sinuse i ublažavaju bol u grlu.

* Prirodni su čistač organizma (blag laksativ), posebno digestivnog sistema, i uspešno izbacuju toksine. Pomažu u slučaju zatvora i hemoroida, normalizuju funkciju creva, bore se s uznemirenim želucem i nadutošću.

Članak se nastavlja posle reklama

* Zbog visokog sadržaja vitamina C rotkvice karakterišu antiseptična svojstva: sprečavaju razvoj virusnih infekcija u telu.

* Utoljavaju glad i normalizuju metabolizam, sadrže malo kalorija ali mnogo hranljivih materija i vlakana, pa su pogodne za gubitak težine.

* U slučaju žutice regulišu proizvodnju kiselih enzima, pospešuju protok žuči, snižavaju nivo bilirubina u krvi, sprečavaju uništavanje eritrocita – tipična stanja ove bolesti.

* Sok od rotkvica dobar je za jetru i želudac, smiruje digestivni trakt i sistem za izlučivanje jer sadrži važan enzim tioglukozidazu.

Članak se nastavlja posle reklama

* Rotkvice su diuretik: u narodnoj medicini se koriste za lečenje i sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Dobro čiste bubrege i otklanjaju upalu.

* Vitamin C, folna kiselina i antocijani u ovom korenu pomažu u borbi protiv kancera bubrega, debelog creva, želuca i grla. Prirodni antioksidansi utiču na ćelije raka na genetičkom nivou s ciljem da ih unište.

* Preporučuju se za lečenje kožnih bolesti budući da imaju odlična dezinfekciona svojstva. Kozmetički preparati od rotkvica pogodni su za suvu kožu, eliminišu osip i bore.

* Za lečenje leukodermi (pigmentni poremećaj na koži) u narodnoj medicini koristi se seme rotkvica – namoči se u sirće, sok od đumbira ili čak u kravlji urin, te se smesa nanosi na bele fleke to telu.

Članak se nastavlja posle reklama

* Antocijani (crveni pigment) u rotkvicama smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema. Visoka koncentracija kalijuma u ovom korenu pomaže u opuštanju krvnih sudova, čime se pospešuje protok krvi i snižava krvni pritisak.

* Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvice su pogodne za ishranu dijabetičara. Drugim rečima, one ne utiču na nivo šećera u krvi.

* Dezinfikuju usta i osvežavaju dah.

 

KONTRAINDIKACIJE!

Izbegavajte rotkvice u slučaju gastritisa budući da pojačavaju lučenje želudačne kiseline, te mogu izazvati gorušicu i podrigivanje.

RECEPTI S ROTKVICAMA

Glavobolja

Iscedite svež sok od rotkvice i njime istrljajte kapke, čelo i prekonosnicu. Bol će uskoro nestati.

Radikulitis (bolovi u kičmi i vratu)

Sameljite rotkvicu u kašu, uvijte je u gazu i stavite na predeo koji vas boli. Držite kompresu sat-dva, a zatim vlažnom salvetom uklonite ostatke. Kura traje dok bolovi ne prestanu.

Suva koža zrelog lica

Dve-tri samlevene rotkvice izmešajte s nekoliko kapi bilo kog biljnog ulja (najbolje je maslinovog) i kašičicom gustina pa nanesite na kožu. Masku držite deset minuta. Radite tako jednom nedeljno. Kura traje mesec dana.

Pročitajte i… Čičoka – “kruška” iz zemlje

Foto: id-art / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs