Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Prepune vitamina C i vlakana, prijatelji su imuniteta i stomaka, a retke antioksidanse koji se bore s kancerom kriju u kori
S dolaskom proleća na trpezu nam je stigla veoma ukusna i zdrava biljka iz familije kupusnjača – rotkvica (lat. Raphanus sativus). Neke lekovite osobine rotkvice otkrivene su pre mnogo vekova u domovini ove biljke – Kini, gde su korenasti plodovi oduvek bili cenjeni. Zato i ne čudi što poznata kineska poslovica kaže: „Svaki dan jedite rotkvicu i pijte vruć čaj i pustite gladne doktore da prose milostinju na kolenima“. Ukratko, uz nju vam beli mantili neće trebati…
Postoje raznovrsne sorte rotkvica koje se razlikuju po obliku, veličini i ukusu, ali nama je svakako najpoznatija rotkvica crvenog okruglog ploda i prijatnog slatkasto-ljutog ukusa.
Nizak nivo zasićenih masti i holesterola i visok sadržaj vode (oko 90%) u rotkvicama ukazuju na njene prednosti u odnosu na druge namirnice. Pored toga, ovaj koren sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala, ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Rotkvice su bogate kalijumom, vitaminom C, sadrže folnu kiselinu, selen, vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, riboflavin i natrijum. Samo pola čaše ovog povrća obezbediće vam 15% dnevnog unosa vitamina C.
ZAPAMTITE…
• Dokazano je da najkvalitetnija rotkvica, kad je sastav u pitanju, prispeva kod nas u proleće, a jedini izuzetak je japanska sorta dajkon, koja svoj vrhunac dostiže tokom zime.
• Odmah nakon kupovine odsecite zeleniš s rotkvica pošto im uzima vredne hranljive materije.
• Ne ljuštite rotkvice jer upravo njihova kora sadrži retke antioksidanse, izotiocijanate, zahvaljujući kojima ovo povrće ima izuzetna korisna svojstva, koja se posebno ističu u prevenciji kancera.
Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu
* U istočnjačkoj medicini biljni sok od rotkvica s dodatkom crne soli koristi se kao prirodno sredstvo za snižavanje temperature.
* Oštar ukus povrća odstranjuje višak sluzi u telu, što je korisno u lečenju prehlada, zapaljenja grla, bronhitisa, astme i sezonskih alergija. Rotkvice čiste nazalne sinuse i ublažavaju bol u grlu.
* Prirodni su čistač organizma (blag laksativ), posebno digestivnog sistema, i uspešno izbacuju toksine. Pomažu u slučaju zatvora i hemoroida, normalizuju funkciju creva, bore se s uznemirenim želucem i nadutošću.
* Zbog visokog sadržaja vitamina C rotkvice karakterišu antiseptična svojstva: sprečavaju razvoj virusnih infekcija u telu.
* Utoljavaju glad i normalizuju metabolizam, sadrže malo kalorija ali mnogo hranljivih materija i vlakana, pa su pogodne za gubitak težine.
* U slučaju žutice regulišu proizvodnju kiselih enzima, pospešuju protok žuči, snižavaju nivo bilirubina u krvi, sprečavaju uništavanje eritrocita – tipična stanja ove bolesti.
* Sok od rotkvica dobar je za jetru i želudac, smiruje digestivni trakt i sistem za izlučivanje jer sadrži važan enzim tioglukozidazu.
* Rotkvice su diuretik: u narodnoj medicini se koriste za lečenje i sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Dobro čiste bubrege i otklanjaju upalu.
* Vitamin C, folna kiselina i antocijani u ovom korenu pomažu u borbi protiv kancera bubrega, debelog creva, želuca i grla. Prirodni antioksidansi utiču na ćelije raka na genetičkom nivou s ciljem da ih unište.
* Preporučuju se za lečenje kožnih bolesti budući da imaju odlična dezinfekciona svojstva. Kozmetički preparati od rotkvica pogodni su za suvu kožu, eliminišu osip i bore.
* Za lečenje leukodermi (pigmentni poremećaj na koži) u narodnoj medicini koristi se seme rotkvica – namoči se u sirće, sok od đumbira ili čak u kravlji urin, te se smesa nanosi na bele fleke to telu.
* Antocijani (crveni pigment) u rotkvicama smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema. Visoka koncentracija kalijuma u ovom korenu pomaže u opuštanju krvnih sudova, čime se pospešuje protok krvi i snižava krvni pritisak.
* Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvice su pogodne za ishranu dijabetičara. Drugim rečima, one ne utiču na nivo šećera u krvi.
* Dezinfikuju usta i osvežavaju dah.
KONTRAINDIKACIJE!
Izbegavajte rotkvice u slučaju gastritisa budući da pojačavaju lučenje želudačne kiseline, te mogu izazvati gorušicu i podrigivanje.
Glavobolja
Iscedite svež sok od rotkvice i njime istrljajte kapke, čelo i prekonosnicu. Bol će uskoro nestati.
Radikulitis (bolovi u kičmi i vratu)
Sameljite rotkvicu u kašu, uvijte je u gazu i stavite na predeo koji vas boli. Držite kompresu sat-dva, a zatim vlažnom salvetom uklonite ostatke. Kura traje dok bolovi ne prestanu.
Suva koža zrelog lica
Dve-tri samlevene rotkvice izmešajte s nekoliko kapi bilo kog biljnog ulja (najbolje je maslinovog) i kašičicom gustina pa nanesite na kožu. Masku držite deset minuta. Radite tako jednom nedeljno. Kura traje mesec dana.
Pročitajte i… Čičoka – “kruška” iz zemlje