Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Širom planete nana se koristi za pripremu deserta, supa i salata. Predlažemo vam recepte za ukusna i zdrava jela
U celom svetu nanu cene zbog neprevaziđenog mirisa i lekovitih svojstava. Još od davnina prema ovoj aromatičnoj biljci odnosili su se s poštovanjem: kad su dolazili gosti, njenim listovima trljali su se stolovi, a zidovi su se prskali vodom s nanom, jer njen miris jača um i podiže raspoloženje, podstiče priče za stolom. Tajna lekovitih svojstva nane krije se u eteričnom ulju čija je glavna komponenta mentol, koji ima stimulišuće dejstvo na nervne završetke. Takođe, osim analgetičkog, mentol ima i svojstvo širenja krvnih sudova, te blagotvorno utiče na centre za disanje. Stoga se odvar od nane pije u slučaju upalnih procesa u bronhijama u svrhu umirenja i jačanja. Najčešće se nana koristi za čajeve, ali su mogućnosti njene primene u kulinarstvu mnogo veće.
Sadržaj članka
Potrebno: 150 ml pavlake 33% masnoće, jedan krompir, kašika šećera, čen belog luka, 250 g mladog zelenog graška, veza nane, veza zelenog luka, kašika limunovog soka, 850 ml pilećeg bujona, so po ukusu.
Luk i listove nane operite, osušite i sitno iseckajte. Krompir i beli luk očistite i naseckajte. U šerpu stavite luk, krompir i beli luk i sipajte bujon. Kad proključa, smanjite vatru na srednju jačinu i kuvajte 15 minuta. Tri kašike zelenog graška na tri minuta stavite u proključalu vodu. Izručite u cediljku i stavite u posudu s ledenom vodom. Preostali grašak dodajte u supu i kuvajte pet minuta. Skinite s vatre. Dodajte nanu, šećer i sok od limuna. Kad se ohladi, usitnite u blenderu. Vratite u šerpu, sipajte pola pavlake i posolite po ukusu. Stavite u frižider na 15 minuta. Pre služenja dodajte preostalu pavlaku i zeleni grašak.
Pročitajte i… Recepti sa sočivom
Potrebno: četiri paradajza, 1/4 čaše maslinovog ulja, glavica crvenog luka, veza nane, so po ukusu, šaka pinjola, tri čena belog luka.
Nanu operite i osušite, beli luk očistite. Sve iseckajte i usitnite u blenderu s pinjolima. Nastavite da mutite dodajući ulje. Prespite u posudu pa dodajte so i biber. Paradajz operite i narežite na kolutove debljine 1 cm, a luk očistite i naseckajte na kolutiće. Na plitki tanjir poređajte slojeve paradajza i luka. Prelijte pestom i stavite u frižider na 20–30 minuta.
Potrebno: kašika kapra, 100 ml maslinovog ulja, čen belog luka, 40 g svežeg peršuna, komad belog hleba, so i biber po ukusu, 20 g nane, kašika belog vinskog sirćeta.
Peršun i nanu operite i osušite, beli luk očistite. U blender stavite peršun i nanu, kapar, beli luk, so i biber, sirće i na komadiće narezan beli hleb pa polako mutite dodajući maslinovo ulje – treba da dobijete sos jednolične konzistencije.
Potrebno: četiri mlade tikvice, 100 g sira čedra, 100 g oraha, četiri grančice sveže nane, četiri kašike pavlake 9% masti, so po ukusu.
Sir krupno izrendajte, a orahe nožem iseckajte. Nanu operite i osušite. S dve grančice skinite listove i sitno ih naseckajte. Pomešajte sir, orahe, usitnjene listove nane i pavlaku. Posolite i pobiberite. Tikvice operite i presecite napola (možete ih iseći i na krugove). Stavite u podmazan pleh (izrezani deo okrenite gore) i prespite pripremljenim sosom. Pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu (maksimalno 200 stepeni) na 40 minuta. Prilikom serviranja ukrasite grančicama nane.
Pročitajte i… Recepti s kukuruzom