Namirnice koje umiruju upalu: Šta treba da jedete ako imate zapaljenje u organizmu?
Već je poznato da ono što jedemo, direktno utiče na naše telo. Dakle, postoje namirnice koje umiruju upalu, ali i one koje je pogoršavaju.
Svi smo poznati da upalnim stanjem i bar jednom smo doživeli upalu grla, uha, desni ili nečeg drugog. Zbog toga je korisno da u svoju ishranu ubacite namirnice koje mogu pomoći kod zapaljenskih stanja kao što su bobičasto voće, avokado i brokoli.
Namirnice koje umiruju upalu
Bobičasto voće
Bobičasto voće sadrži vitamine, minerale i vlakna neophodna za organizam. Bobičasto voće takođe sadrži i antioksidante koji imaju proitvupalna svojstva. Ova hrana takođe pojačava imuni sistem. Stoga je veoma korisno da jedete jagode, borovnice, kupine i maline.
Masne ribe
Sve ribe sadrže omega-3 masne kiseline, ali su masne ribe bogate i eikozapentaenskom i dokozaheksaenskom kiselinom koje pomažu ublažavanje upalnih procesa kardiovaskularnog sistema, bubrega i probleme sa metabolizmom i šećerom. U ovu grupu riba spadaju skuša, losos, sardina, haringa i inćuni.
Namirnice koje umiruju upalu: Brokoli
Brokoli ima mnogo prednosti. Međutim, njegovo najznačajnije dejstvo je u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka. Ovo se događa zato što su brokoli puni antioksidanasa koji sprečavaju upale.
Avokado
Avokado je izvor mononezasićenih masti, kalijuma, magnezijuma i vlakana. Takođe, avokado sadrži karotenoide i tokoferole iz avokada koji smanjuju verovatnoću razvoja raka, srčanih i vaskularnih bolesti. Dokazano je da redovna konzumacija avokada tokom 4 meseca smanjuje rizik od zapaljenskih stanja.
Zeleni čaj
Nekoliko studija je dokazalo da konzumiranje zelenog čaja smanjuje verovatnoću razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema, Alchajmerovu bolest, gojaznost i druga opasna stanja. On sadrži i epigalokatehin-3-galat koji deluje kao antioksidans i ima protivupalni efekat.
Namirnice koje umiruju upalu: Paprika
Paprika i čili paprika su izvori vitamina C i antioksidanasa. Pored toga, one su bogate kvercetinom. Sinapinska kiselina i ferulna kiselina se nalaze u čili papričicama. Sve ove supstance smanjuju upale koje izazivaju hronične bolesti.
Grožđe
Antocijanini kojima je grožđe bogato, smanjuju rizik od razvoja šećerne bolesti, artritis, gojaznost, kardiovaskularnih bolesti i oftalmološke bolesti. Takođe, još jedan vredan antioksidans koji je prisutan u dovoljnim količinama u grožđu je resveratrol.
Kurkuma
Ovaj začin je sve popularniji. Osim što ima veoma specifičan ukus, kurkuma ima veoma moćna protivupalna svojstva. On je veoma efikasan u prevenciji artritisa, šećerne bolesti i srugih bolesti koje su uzrokovane zapaljenskim procesima.
Tamna čokolada i kakao
Crna čokolada je bogata protivupalnim antioksidansima i flavonoidima koji promovišu zdrave epitelne ćelije arterija. Međutim, nije svejedno koju čokoladu odaberete. Da biste izvukli maksimalnu korist iz nje, najbolje je da odaberete čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaoa.
Namirnice koje umiruju upalu: Paradajz
Paradajz sadrži vitamin C, kalijum i snažan antiinflamatorni antioksidans likopen koji je veoma efikasan u prevenciji određenih vrsta onkoloških bolesti. Da bi se likopen iz paradajza dobro razgradio u organizmu, poželjno je dodati mu maslinovo ulje prilikom kuvanja.
Trešnja
Antocijanini i katehini koje trešnje sadrže su najjači antioksidansi koji zaustavljaju antiinflamatorni odgovor u telu.
Namirnice koje izazivaju upalu
Sa druge strane, nisu sve namirnice podjednako korisne. Postoje namirnice koje umesto da smiruju upalu, samo je još više izazivaju.
- čips i brza hrana
- kolači
- beli hleb
- beli pirinač
- krekeri
- pomfrit
- pržni sir
- slanina, šunka, kobasice i viršle
- slatki čaj
- gazirana pića
- šećer i kukuruzni sirup
- alkohol
Ovo ne znači da nikada ne smete konzumirati ove namirnice. Njih možete povremeno uzeti pod uslovom da se inače hranite zdravo. Međutim, ukoliko trenutno trpite upalu u organizmu, onda svakako izbegavajte da konzumirate ove namirnice dok se ne oporavite.