Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Česte glavobolje umeju da budu veoma opterećujuće. Da biste ovo izbegli, potrebno je da obogatite ishranu i da u nju uvrstite namirnice koje ublažavaju glavobolju.
Česte glavobolje pogađaju ljude koji su stalno pod stresom, a lekovi ponekad ne pomognu u ublažavanju bola. Upravo zbog toga je važno da uzimate namirnice koje poboljšavaju cirkulaciju krvi i neguju mozak.
Sadržaj članka
Glavobolje su veoma neprijatno stanje, a ako se događaju često, onda ste možda i postali otporniji na lekove za bolove koje pijete. Ishrana je veoma važna za naš organizam, pa tako postoje i namirnice koje će pomoći u ublažavanju ovih bolnih simptoma.
Krompir sadrži kalijum koji je neophodan za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Ukoliko kalijuma nema dovoljno u organizmu, to uzrokuje poremećaje što, između ostalog, dovodi i do glavobolje. Pečeni krompir je posebno dobar izvor kalijuma.
Kaše i hleb od celog zrna su svakako nešto što treba da upotpuni ishranu svake osobe koja želi da bude zdrava. One sadrže mnogo ugljenih hidrata, a oni su sjajan izvor energije. Osim toga, glukoza koju sadrže je potrebna mozgu za normalno funkcionisanje.
Ukoliko nervni sistem pati od nedostatka B vitamina, rezultat je razdražljivost praćena glavoboljom. Zdrava zelena biljka spanaća ne samo da zasićuje telo hranljivim materijama, već je efikasan i u otklanjanju umora, nervoze i snižavanja krvnog pritiska.
Jogurt, prirodni sveži sir i kefir mogu biti veoma delotvorni. Ovi proizvodi sadrže kalcijum – element koji je uključen u normalizaciju krvnog pritiska, eliminisanja razdražljivosti i preterane nerovte čime se smanjuje rizik od ponovljenih napada glavobolje.
Seme susama je bogato vitaminom E i magnezijumom. Ovi elementi su veoma korisni za ljude koji pate od glavobolja. Konzumacija susama bi mogla da proredi pojavu glavoboljnih stanja.
Bademi su odlični za krvne sudove. Oni sadrže dovoljno magnezijuma, elementa koji je odgovoran za čvrstoću i elastičnost vaskularnih zidova i stanje nervnog sistema. Sa nedostatkom magnezijuma dolazi do preterane nervne stimulacije, što potom izaziva glavobolju.
Obogaćujući svoju ishranu ovim namirnicama, možete smanjiti rizik od razvoja glavobolje ili se čak u potpunosti osloboditi bolnog simptoma.