Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Suvišna težina je i sama po sebi veoma ozbiljan nedostatak sa kojim se treba boriti. Ali ako je debljina praćena bolestima kao što su hipertenzija, srčana insuficijencija, ateroskleroza, onda je borba sa kilogramima problem od čijeg rešenja ne zavisi samo naš spoljašnji izgled nego i unutrašnje stanje organizma. Ovog puta vam nudimo dve lekovite dijete koje vam neće pomoći samo da smršate već i da poboljšate svoje zdravlje.
Primenjuje se kod hipertenzije ili slabe cirkulacije. Ona sadrži proizvode bogate kalijumom i ograničava upotrebu kuhinjske soli i ekstrakte od mesa i ribe, kao i količinu slobodne tečnosti. Preporučuje se šest obroka dnevno. Dijeta uključuje četiri uzastopna menija, od kojih svaki obezbeđuje da u organizam dospe 6-7 g kalijuma.
PRVI MENI
1-2. dan
Doručak: pečeni krompir 200 g, surogat kafe (zamena za kafu) sa mlekom 180 g.
I užina: sok od svežeg kupusa ili šargarepe 100 g.
Ručak: pire krompir 200 g, pire od šargarepe 100 g, voćni žele.
II užina: odvar od šipurka 1 dl.
Večera: pire krompir 300 g, odvar od šipurka 1 dl.
Pred spavanje: voćni sok 1 dl.
DRUGI MENI
3-4. dan
Doručak: pečeni krompir 200 g, surogat kafe sa mlekom 180 g.
Prva užina: pšenična kaša 150 g, sok od kupusa ili šargarepe 100 g.
Ručak: krem supa od kupusa i krompira 200 g, kroketi od krompira 200 g, voćni žele.
II užina: odvar od šipurka 1 dl.
Večera: pilav od pirinča sa voćem 150 g, odvar od šipurka 1 dl.
Pred spavanje: voćni sok 1 dl.
TREĆI MENI
5-7. dan
Doručak: pšenična kaša sa mlekom i suvim voćem 200 g, surogat kafe sa mlekom 180 g.
Prva užina: pire krompir 200 g, sok od kupusa ili šargarepe 100 g.
Ručak: supa od ovsenih pahuljica sa povrćem 250 g, kroketi od šargarepe 150 g, kompot od suvog voća 180 g.
II užina: kuvana riba 55 g, pire krompir 200 g, čaj sa mlekom 180 g.
Pred spavanje: voćni sok 100 g.
ČETVRTI MENI
8-10. dan
Doručak: salata od svežeg povrća 150 g, kaša od heljde sa mlekom 200 g, surogat kafe sa mlekom 180 g.
I užina: suvo grožđe ili suve kajsije 100 g, sok od kupusa ili šargarepe 1 dl.
Ručak: vegetarijanska supa od krompira 400 g, pilav od kuvanog mesa sa pirinčem 55/180 g, kompot od suvog voća 180 g.
II užina: pečene jabuke 100 g.
Večera: kuvano meso 55 g, kroketi od krompira 200 g, čaj sa mlekom 180 g.
Pred spavanje: voćni sok 100 g.
Preporučuje se kod hipertenzije i ateroskleroze, kao i kod holecistitisa sa nedovoljnim pražnjenjem žučne kese i kamena u žuči van akutnog perioda. Dijeta se bazira na proizvodima koji su bogati magnezijumom. Izbačeni su kuhinjska so, ekstrakti iz mesa i ribe, ograničena je količina slobodne tečnosti. Dijeta je prepisana u obliku tri uzastopna menija po 3-4 dana, od kojih svaki sadrži 0,8-1,2 g magnezijuma.
PRVI MENI
1-3. dan
Doručak: kaša od heljde sa pšeničnim ili raženim mekinjama 150 g, čaj sa limunom.
I užina: rendana šargarepa 100 g i 5 g biljnog ulja.
Ručak: boršč sa sluzavim odvarom od mekinja 250 g, pšenična kaša sa suvim kajsijama 150 g, odvar od šipurka 100 g.
II užina: sok od kajsije 1 dl.
Večera: sufle od kravljeg sira 150 g, čaj sa limunom.
Pred spavanje: odvar od šipurka 1 dl.
DRUGI MENI
4-8. dan
Doručak: ovsena kaša sa mlekom 250 g, čaj sa limunom.
I užina: 50 g natopljenih suvih šljiva.
Ručak: šči (čorba od kiselog ili slatkog kupusa) sa sluzavim odvarom od mekinja 250 g, kuvano meso sa cveklom dinstanom na ulju 50/160/10 g, jabuka 100 g.
II užina: salata od šargarepe sa jabukama 100 g, odvar od šipurka 100 g.
Večera: zapečena heljdina kaša sa kravljim sirom 250 g, čaj.
Pred spavanje: sok od šargarepe 1 dl.
Preko celog dana: hleb sa mekinjama 125 g.
TREĆI MENI
9-12. dan
Doručak: rendana šargarepa 150 g, pšenična kaša sa mlekom 250 g, čaj sa limunom.
I užina: natopljene suve kajsije 100 g, odvar od pšeničnih mekinja 100 g.
Ručak: supa od ovsa sa sluzavim odvarom od mekinja 250 g, kuvana pilietina 85 g, kroketi od kupusa 200 g, odvar od šipurka 2 dl.
II užina: sveže jabuke 100 g.
Večera: sufle od kravljeg sira 150 g, kroketi od šargarepe i jabuke 200 g, čaj.
Pred spavanje: sok od paradajza 100.
Preko celog dana: hleb sa mekinjama 250 g, šećer 30 g.
Foto: Thinkstock
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net