Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Proleće nije baš najlakši period za organizam. Godišnji odmor je još daleko, a zimski umor i prolećna avitaminoza i te kako se osete. Toliko želimo da uživamo u svežem povrću, ali do prve letine treba da se čeka još dosta. Međutim, priroda nas nije prepustila sudbini, razbacala je vitamine svuda, gde god bacimo pogled!
Uzmimo za primer cvetove maslačka (lat. Taraxacum, rus. oduvančik) – bodu nam oči koliko ih ima. Većina nas i ne obraća pažnju na taj pahuljasti cvetić. Ali mlado, tek procvetalo lišće maslačka u Francuskoj je omiljena salata, tamo se čak uzgajaju njegove sorte s većim i mekšim listovima, a zimi se specijalno gaji u staklenim baštama. Lišće maslačka sadrži vitamine, mineralne soli, celulozu, ali njegova najvažnija dragocenost jeste gorčina, i upravo njoj maslačak ima da zahvali za svoje lekovito dejstvo.
SAZNAJTE I… Šta ne smete raditi odmah nakon jela
Gorčina poboljšava apetit i varenje, jača lučenje želudačnog soka i pospešuje izbacivanje žuči. Primenom maslačka sprečava se razvoj ateroskleroze, hipertenzije, oboljenja jetre, žučne kese, gojaznosti, kožnih oboljenja. Samo četvrt čaše soka od lišća maslačka nateraće vas da zaboravite na umor i avitaminozu, a, pored toga, sok od maslačka ima veoma moćno antikancerogeno dejstvo. Dakle, od lišća maslačka ne priprema se samo sok nego i sve moguće salate i predjela, koji će vaš jelovnik učiniti raznovrsnijim.
* Cvasti maslačka obavezno skupljajte po sunčanom vremenu, kad su otvorene. Ne smete ih prati posle skupljanja, inače možete isprati polen, a upravo njega treba da sačuvate.
* Kao i sve biljke, i maslačak je sklon da gomila u sebi teške metale i zato ga ne smete skupljati duž puteva.
* Najviše vitamina ima u lišću biljke koja još nije procvetala.
Prolećna salata
Lišće maslačka, podbela, zelene salate, kiselice (lat. Rumex acetosa), boražine (lat. Borago officinalis) ili drugih trava isitnite i izmešajte s tanko iseckanim krastavcima. Preliv: tri kašike pavlake ili kiselog mleka, malo meda, sitno seckan mladi luk i mirođija. U ovoj salati dolazi do međusobnog nadopunjavanja: krastavci dobijaju korisna svojstva iz trava, a trave prijatan ukus i aromu krastavaca.
Salata od jaja s maslačkom
Sto grama lišća maslačka potopite u hladnu posoljenu vodu na 15 minuta. Zatim ga stavite na cediljku pa ga iseckajte kad voda oteče. Dodajte rendani ren, isečena tri kuvana jaja i začinite salatu pavlakom, solju i limunovim sokom.
Salata od jabuka i maslačka
Lišće maslačka (130 g) dobro operite i potopite u vodu na 20 minuta, da iz njega izađe gorčina. Zatim sitno iseckajte. Jabuku izrendajte nakrupno. U salatu po ukusu dodajte med, začine i biljno ulje.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net