Maslačak na tanjiru

by | 24.05.2018

Proleće nije baš najlakši period za organizam. Godišnji odmor je još daleko, a zimski umor i prolećna avitaminoza i te kako se osete. Toliko želimo da uživamo u svežem povrću, ali do prve letine treba da se čeka još dosta. Međutim, priroda nas nije prepustila sudbini, razbacala je vitamine svuda, gde god bacimo pogled!

Maslačak i zdravlje

Uzmimo za primer cvetove maslačka (lat. Taraxacum, rus. oduvančik) – bodu nam oči koliko ih ima. Većina nas i ne obraća pažnju na taj pahuljasti cvetić. Ali mlado, tek procvetalo lišće maslačka u Francuskoj je omiljena salata, tamo se čak uzgajaju njegove sorte s većim i mekšim listovima, a zimi se specijalno gaji u staklenim baštama. Lišće maslačka sadrži vitamine, mineralne soli, celulozu, ali njegova najvažnija dragocenost jeste gorčina, i upravo njoj maslačak ima da zahvali za svoje lekovito dejstvo.

SAZNAJTE I… Šta ne smete raditi odmah nakon jela

Gorčina poboljšava apetit i varenje, jača lučenje želudačnog soka i pospešuje izbacivanje žuči. Primenom maslačka sprečava se razvoj ateroskleroze, hipertenzije, oboljenja jetre, žučne kese, gojaznosti, kožnih oboljenja. Samo četvrt čaše soka od lišća maslačka nateraće vas da zaboravite na umor i avitaminozu, a, pored toga, sok od maslačka ima veoma moćno antikancerogeno dejstvo. Dakle, od lišća maslačka ne priprema se samo sok nego i sve moguće salate i predjela, koji će vaš jelovnik učiniti raznovrsnijim.

Članak se nastavlja posle reklama

Jela od maslačka

* Cvasti maslačka obavezno skupljajte po sunčanom vremenu, kad su otvorene. Ne smete ih prati posle skupljanja, inače možete isprati polen, a upravo njega treba da sačuvate.
* Kao i sve biljke, i maslačak je sklon da gomila u sebi teške metale i zato ga ne smete skupljati duž puteva.
* Najviše vitamina ima u lišću biljke koja još nije procvetala.

Prolećna salata
Lišće maslačka, podbela, zelene salate, kiselice (lat. Rumex acetosa), boražine (lat. Borago officinalis) ili drugih trava isitnite i izmešajte s tanko iseckanim krastavcima. Preliv: tri kašike pavlake ili kiselog mleka, malo meda, sitno seckan mladi luk i mirođija. U ovoj salati dolazi do međusobnog nadopunjavanja: krastavci dobijaju korisna svojstva iz trava, a trave prijatan ukus i aromu krastavaca.

Članak se nastavlja posle reklama

Salata od jaja s maslačkom
Sto grama lišća maslačka potopite u hladnu posoljenu vodu na 15 minuta. Zatim ga stavite na cediljku pa ga iseckajte kad voda oteče. Dodajte rendani ren, isečena tri kuvana jaja i začinite salatu pavlakom, solju i limunovim sokom.

Salata od jabuka i maslačka
Lišće maslačka (130 g) dobro operite i potopite u vodu na 20 minuta, da iz njega izađe gorčina. Zatim sitno iseckajte. Jabuku izrendajte nakrupno. U salatu po ukusu dodajte med, začine i biljno ulje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

Članak se nastavlja posle reklama

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs