Lekovita svojstva pistaća: Jača nervni sistem i čuva oštrinu vida
Lekovita svojstva pistaća nisu toliko poznata, koliko je popularan zbog svog neobičnog ukusa. To je jedna od omiljenijih grickalica, a često se prave i dezerti od njega kao što je sladoled.
Pistaći su jedan od najčešćih alergena, pa zbog toga treba biti posebno pažljiv prilikom njihovog konzumiranja. Ukoliko osetite ili primetite bilo kakav znak alergije poput osipa ili svraba, obavezno prestanite sa konzumiranjem. U suprotnom, ovi orašasti plodovi imaju mnogo da pruže.
Sadržaj članka
Lekovita svojstva pistaća
Pistaći sadrže veliki broj vitamina iz B grupe, vitamin E, vanadijum, bor, silicijum, bakar, fofor, kobalt, molidben, gvožđe, cink, a takođe sadrže i oksalnu kiselinu. Zahvaljujući ovim i drugim supstancama koje sadrži, lekovita svojstva pistaća su mnogostruka.
- stimuliše varenje
- normalizuje nivo hormona u ljudskom telu
- sprečava stvaranje holesterola
- uklanja plakove ateroskleroze
- podstiče mentalnu aktivnost
- vraća snagu nakon teške bolesti i operacije
- pomaže kod nesanice
- jača nervni sistem
- održava čvrstinu i elastičnost kože
- podstiče regeneraciju tkiva i normalizaciju nervnog sistema
- pomaže u sagorevanju viška masti
- normalizuje nivo šećera u krvi
- podstiče apsorpciju masnih kiselina
- normalizuje metabolizam u moždanom tkivu
- jača imuni sistem
- normalizuje rad jetre
- usporava proces starenja
- povećava oštrinu vida
Kako pistaći deluju na organizam?
Sprečava srčane i vaskularne bolesti
Pozitivne rezultate kod kardiovaskularnih bolesti pistaći imaju zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina. On takođe sprečava i stvaranje lošeg holesterola koji je ključan za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
Lekovita svojstva pistaća održava oštrinu vida
Jedna porcija pistaća sadrži 343 mg karotenoida, luteina i zeaksetina koji su neophodni za dobar vid. Pored toga, beta-karoten koji je sadržan u pistaćima se pretvara u vitamin A koji je takođe zadužen za oštar i dobar vid.
Efektan je protiv starenja
Antioksidansi koje sadrže pistaći štite organizam od lipidnih peroksida koji ubrzavaju procese starenja. Da bi se podstakla ova lekovita svojstva pistaća, neophodno je ga osoba konzumira najmanje kao 1/5 sadržaja kalorija u ishrani.
Ima antidijabetička svojstva
Antioksidansi koji sadrže pistaći zaustavljaju reakcije glikacije proteina što dovodi do neravnoteže kiselinsko-bazne ravnnoteže u organizmu i pojave dijabetesa.
Kako se koriste pistaći?
Da bi se maksimalno iskoristila lekovita svojstva pistaća, najbolje ih je konzumirati sirove, iako su i pečeni pistaći takođe korisni. Oni se dodaju u dezerte, salate, jela od mesa. Njih možete koristiti kao grickalicu uz pivo ili dodatak drugim jelima.
Kontraindikacije
Lekovita svojstva pistaća čine dugu listu, međutim oni imaju i negativna svojstva u određenim situacijama. NJih treba da izbegavaju osobe sa:
- hipertenzijom
- bubrežnim oboljenjima
- oticanjem ruku i nogu
- poremećajima sistema za varenje
- mučninom i vrtoglavicom
- deca mlađa od 5 godina i dojilje ne bi trebalo da ih konzumiraju
Takođe, ne bi trebalo da prekoračujete dnevnu dozu pistaća. Ne bi trebalo da jedete više od 30 orašastih plodova jer će se to manifestovati mučninom, povraćanjem, gubitkom svesti i vrtoglavicom.