Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Mirođija (kopar) je biljka koja se često koristi u kulinarstvu. Osim što je začin, lekovita svojstva mirođije su još jedna njena korisna osobina.
Mirođija ili kopar je biljka koju je veoma lako uzgajati u kod kuće. Pored toga, lako ga možete kupiti u prodavnici ili na pijaci, bez obzira koje je doba godine. Veoma je koristan za sistem za varenje, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava rad srca.
[lwptoc]
Sadržaj članka
Međutim, pri odabiru kopra (mirođije) treba biti veoma pažljiv pri odabiru. Ako su stabiljke mlohave i njeni krajevi su lepljivi, onda nije u pitanju sveža biljka. Svež kopar se može čuvati nekoliko da pod uslovom da se drži na sobnoj temperaturi sa krajem umočenim u vodu. Ako ga čuvate u frižideru, on može trajati i nedelju dana. Da biste napravili pripreme za zimu, potrebno da je da dobro operete biljku i osušite je na svežem vazduhu, bez izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti.
Mirođija ima mnoge korisne komponente koje pozitivno utiču na ljudsko telo: vitamin C, B, karoten, so, nikotinsku kiselinu, kalijum i kalcijum, folnu kiselinu, gvožđe i fosfor. Mirođija:
Kopar treba konzumirati u skadu sa upustvima lekara i u propisanim dozama. Njega treba da izbegavaju oni koji imaju nizak krvni pritisak jer konzumiranje može dovesti do neželjenih efekata kao što su glavobolja, vrtoglavica, mučnina, čak i gubitak vida. Moguće je da se razvije alergija na kopar. To možete proveriti zako što ćete zdrobljenu kašu od mirođije nanetu na unutrašnju stranu zgloba i ostaviti četvrt sata. Pored toga, pošto kopar razređuje krv, ne preporučuje se tokom trudnoće i menstruacije jer može doći do pojačanog krvarenja.
Njegova glavna funkcija je širenje krvnih sudova u mozgu i srčanom mišiću. To dovodi do poboljšanja njihove napetosti, a takođe je dobra prevencija za razvoj različitih bolesti. U narodnoj medicini se koriste stabljike, listovi, cvetovi kao i seme kopra. Za bolesti i upale bubrega, ova biljka se koristi kao diuretik. Lekovi napravljeni od stabljike se koriste za povišeni krvni pritisak (hipertenziju) i kardiovaskularne bolesti. Kod problema sistema za varenje on se može koristiti svež, sušen ili u obliku tinkture. Tinktura od plodova kopra često koriste za laktaciju i kod nesanice, kao i za podsticanje znojenja i za podsticanje izbacivanje sluzi iz bronhija.
Možete ga koristiti protiv nadimanja ili kao sredstvo koja potpomaže oticanje žuči 4 puta dnevno po 50ml.
Za nadutost koristite pola čaše pre obroka, za povećanje apetita i normalizaciju sistema za varenje koristite 2-3 kašičice pre obroka. Ova tinktura se može koristiti za ispiranje gnoja na koži.
Ovo je veoma dobar recept za nadimanje kdo beba
Koristite mirođiju kada mislite da je to potrebno jer su njegova korisna svojstva u u potpunosti dokazano. Međutim, imajte u vidu kontraindikacije. Upravo zbog toga, je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe.