Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Leblebija je namirnica koja se često koristi kao grickalica, zamena za meso, ali i u obliku humusa. Ali da li znate za lekovita svojstva leblebije?
Leblebije su veoma bogate namirnice i zbog toga se često koristi kao zamena za meso u vegetarijanskoj ishrani. One obezbeđuju telu dobar izbor proteina i pomažu u prevenciji srčanih i vaskularnih bolesti. Osim što je odlična u borbi protiv anemije i snižavanja krvnog pritisk, ona je veoma korisna i za one koji pate od alergije na gluten.
Sadržaj članka
Leblebije su veoma bogat izvor proteina, masti, vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, kobalta, cinka i vitamin A, B1, B2, B3, C i B6. Ona pored toga ima veoma nizak sadržaj kalorija u poređenju sa drugim mahunarkama i sadrži veliku količinu esencijalnih aminokiselina. Ovi korisni sastojci koje leblebija sadrži mogu pomoći našem organizmu.
Leblebija vam može pomoći da se oslobodite viška kilograma zahvaljujući esencijalnim aminokiselinama u svom sastavu. Aminokiseline pomažu da se održava zdrav metabolizam, a biljna vlakna koje sadrže leblebije ispunjavaju probavni trakt i samim tim smanjuju količinu hrane koja se pojede.
Leblebije sadrže aminokiselinu koja se naziva lizin i odgovorna je za regulaciju imunološkog sistema.Ona pomaže telu da proizvodi antitela za napade virusa čime se aktivira ras i regeneracija oštećenih tkiva. Osim toga, vitamini i antioksidanci u leblebiji regulišu ćelijsku aktivnost što je dobro za kožu. Redovno konzumiranje leblebije učiniće kožu glatkom i elastičnom.
Redovnim konzumiranjem leblebije uspostavlja se redovno pražnjenje creva što je veoma važno za žene u trudnoći i menopauzi kada im probava pati od hormonalnih promena.
Korišćenje leblebija snižava sadržaj natrijuma u organizmu što pomaže da se unormali krvni pritisak. Ovo je takođe veoma korisno kod žena za vreme menopauze kada telo gubi estrogen u velikim količinama što može dovesti do hipertenzije.
Biljni proteini pomažu koje sadrži ova namirnice pomaže sportistima da brzo i bezbedno dobiju mišićnu masu. Mangan koji sadrže leblebije jače hrskavicu i zglobna tkiva sportista.
Leblebija sadrži mnogo gvožđa, kalcijuma i fosfora i nadoknađuje vitaminski sastav koštanog tkiva čime jača kosti i štiti ih od preloma. Međutim, gvožđe u leblebiji nadoknađuju nedostatak hemoglobina, a folna kiselina koju sadrži je korisna za trudnice jer utiče na formiranje zdravog nervnog sistema kod bebe.
Ukoliko ne podnosite gluten onda su leblebije odličan način da obezbedite proteine i zdrave spore ugljene hidrate. Međutim, one su odličan izbor i za one koji pate od dijabetesa jer namirnica ima nizak glikemijski indeks i normalizuje nivo šećera u krvi.
Lekovita svojstva leblebije ostaju sadržana i u humusu. On zadržava skoro sva korisna svojstva, a ovo jelo normalizuje i metaboličke procese u organizmu i snižava nivo šećera u krvi i nivo lošeg holesterola. Humus nadoknađuje vitamine A, B, V, K i E. Sa druge strane, magnezijum i natrijum u grickalicama povećavaju otpornost na stres.
Kao i svaka namirnica i leblebija ima nekoliko nuspojava za određena stanja. Kao i sve mahunarke i leblebija povećava stvaranje gasova u crevima. Upravo zbog toge treba da je izbegavaju osobe koje pate od oboljenja:
Dijeta sa heljdom i kefirom: Savršena kombinacija za zdravlje