Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Lekovita svojstva gloga su odavno poznata narodnoj medicini. Ova biljka ima niz dragocenih svojstava koja su korisna za naš organizam.
Sadržaj članka
Glog ili drvojača je skladište niza korisnih supstanci. Ona sadrži vitamine C, E i K. Vitamin K se veoma retko nalazi u biljkama, a veoma je koristan za regulisanje zgrušavanja krvi. Pored toga, on sadrži i gvožđe, magnezijum, bakar, kobalt i fitoncide. Dok su gvožđe, bakar i kobalt odlični pomoćnici za pravilan rad crvenih krvnih zrnaca, magnezijum je važan za funkciju mišića i nervnog sistema, a fitoncidi poboljšavaju imunitet. Osim toga, glog skoro i da nema nikakav miris ni ukus, tako da nije težak za konzumiranje.
Glog ima niz lekovitih svojstava na naš organizam. On ima jaka protivupalno dejsta, takođe je dobar antiseptik što znači da da uništava zarazne klice i poboljšava izlučivanje žuči koja nam je neophodna kako bi svarili masti. Pored toga, glog snižava krvni pritisak i pomaže prilikom smanjenja viška tečnosti u organizmu (dobar je diuretik). Drvojača vam može pomoći kod sledečih stanja:
Postoji nekoliko načina na koje možete konzumirati gloginje. Na primer, ukoliko patite od glavobolja, razdražljivosti i umora, sok od gloga može biti od pomoći, a on ujedno i poboljšava pamćenje. Osim toga, svež sok sadrži velike količine vitamina E koji usporava proces starenja, listi krvne sudove, poboljšava sastav krvi i pomaže u uklanjanju štetnih materija iz organizma. Naravno, sok nije dovoljno popiti jednom. Potrebno je biti bar pola čaše soka tri puta dnevno pre obroka tokom tri meseca.
Sa druge strane, ako imate probleme sa bubuljicama i aknama, možete njime obrisati lice. U rano proleće, uz koprivu može biti idealan za pripremu salata i začina. Takođe, od gloga možete praviti i slatkiše.
Glog takođe možete sakupiti i za buduću upotrebu. Lekoviti deo biljke je nadzemni deo i sakuplja se tokom cvetanja. Potrebno ga je sušiti u gladu na temperaturi do 40°C. Potom ga čuvajte u platnenoj vrećici, staklenoj ili drvenoj posudi da poklopcem. Suvi prah gloga možete dodavati raznima namirnicama zimi. Ukoliko niste u mogućnosti da ga sami berete, budite pažljivi prilikom kupovine plodova gloga ili lekovitih bilja uopšteno.