Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Beli luk je odavno poznat po svojim svojstvima protiv prehlade. Međutim, lekovita svojstva belog luka su razna i možete ga koristiti u više svrha.
Beli luk je sastavni deo skoro svake bašte, a i neophodno je da ga unosite tokom ishrane. Njegova dejstva su korisna za niz stvari i kao preventiva, a priskače u pomoć i kod problematičnih zdravstvenih stanja. Međutim, njega treba jesti umereno, jer prevelika konzumacija belog luka može imati negativne efekte.
[lwptoc]
Sadržaj članka
Ovo je već milion puta isproban recept koji ima veoma povoljan efekat. Iseckajte beli luk na sitno ili ga narendajte. Stavite ga u male posude i u uglove prostorije. Iako beli luk nije prijatnog mirisa, ovo je sjajna preventiva kada je prehlada u pitanju.
Mitiseri i bubuljice umeju da budu veoma iritantni. Međutim, upaljenu kožu možete premazati sokom od belog luka. Zgnječite čen luka i navlažite pamučni štapić u dobijenom soku, a potom ga na sekund nanesite na bubuljicu. Ovo će vam pomoći kao brzo rešenje, ali na dugoročnom planu, morate otkriti koji je uzrok nastajanja vaših akni.
Sigurno ste upoznati sa tim da visok loš holesterol začepljuje krvne sudove zbog čega organi ne dobijaju potrebne hranljive materije koje su im potrebne. Povremeno konzumiranje belog luka će očistiti holesterol iz krvnih sudova.
Antioksidansi sprečavaju venuće i starenje ćelija. Alicin koji beli luk sadrži povećava antioksidativne enzime. To štiti telo od destruktuvnog dejstva nikotina i usporava starenje jetre.
Beli luk štiti telo tako što pomaže u sprečavanju štetnih bakterija kao što su salmonela, listerija, stafilokoke i Ešerihiju koli da uđu u telo. Zbog toga je neophodno privremeno konzumirati.
Naravno, uvek možete pojesti čen belog luka uz tanjir supe ili bilo šta što jedete. Međutim, evo nekoliko recepata kojim ishranu sa belim lukom možete učiniti raznovrsnijom.
Ovaj sos se savršeno slaže sa dinstanim ili barenim mesom i krompirom. Iseckajte 2-3 čena belog luka, dodajte 2 kašike biljnog ulja, malo mlevene paprike ili crnog bibera, 3 kašike čiste vode i prstohvat soli. Sve sastojke dobro izmešajte i sos je spreman.
U ovoj marinadi možete da držite ribu ili meso samo 15 minuta, a jelo će dobiti jedinstven ukus. Izmešajte 2 čena belog luka, 1 kašiku senfa, 1 kašičicu sosa od bosiljka, 1 kašičicu mlevene paprike, 3 lista lovora i so po ukusu.
Ova salata se savršeno slaže sa bilo kojim prilogom – heljdom, pirinčem, krompirom, dinstanim ili barenim mesom ili ribom. Uzmite 2-3 srednje šargarepe, 2 čena belog luka, 100 g tvrdog sira, 3 kašike majoneza i so po ukusu. Narendajte sir i šargarepu, a beli luk sitno iseckajte. Sve dobro izmešajte, dodajte so i majonez.