Lan i kefir su formula za jak imunitet: Čiste i pokreću lenja creva
Lan i kefir su poznati po svojim blagotovrnim dejstvima za zdravlje. Napravite napitak koji će očajačti imunitet, osnažiti nerve i podići raspoloženje – na prirodan način.
Da bi gastrointestinalni trakt nesmetano radio, postoji odličan napitak od samo dva sastojka koji bi vam svaki lekar preporučio. Potrebni su vam samo lan i kefir. Okrijte kako ovaj dvojac funkcioniše.
Sadržaj članka
Lan i kefir za jak imunitet
Ruski doktori tvrde da su zdrava creva – centar imuniteta. Upravo od njihovog pravilnog rada zavisi dobro funkcionisanje čitavog organizma, pa tako i stanje kože, kose, naša generalna otpornost na stres i, jednostavno, dobro raspoloženje.
Kako deluju lan i kefir?
Laneno seme izvanredan je dijetetski proizvod, bogat celulozom, sluzi, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u optimalnom odnosu, vitaminima, polisaharidima, fitoestrogenima, belančevinama, limanarinom i dr.
Ovo seme ima blagotvoran uticaj, pre svega, na debelo crevo, podstičući njegov rad. Takođe, poseduje svojstvo upijanja tečnosti iz creva, kao i bubrenja, jačajući peristaltiku. Limanarin poboljšava kvalitet rada želuca i creva, njihovu sekretornu i motornu funkciju, a celuloza upija toksine i štetne materije i izbacuje ih iz organizma.
Laneno seme pomaže da se izborimo s ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su hipertenzija, poremećaji u radu bubrega, dijabetes oba tipa, tromboza, napadi bronhijalne astme, ciroza jetre, poremećaji rada kardiovaskularnog sistema, zatvor, kolitis (upala debelog creva).
O blagodetima kefira
Sam po sebi kefir je jedan od najdragocenijih dijetetskih proizvoda. On poseduje čitav spektar korisnih svojstava:
- Poboljšava stanje mikroflore creva.
- Sadrži belančevine, vitamine, minerale i amino-kiseline.
- Čisti organizam od toksina i drugih štetnih materija.
- Poboljšava rad gastrointestinalnog trakta.
Kefir se propisuje kao jedna od prve dodatne hrane odojčadi, osoba s oslabljenim imunitetom, a koristan je i posle operacija i kure antibiotika. On pomaže da se izborimo s visokim pritiskom, a otklanja i otoke nastale usled zadržavanja urina.
Najvažnije merilo kad je u pitanju kefir jeste svežina. Sva njegova čudotvorna svojstva nestaju nakon samo tri dana korišćenja.
Zbog toga, kad kupujete kefir, obavezno pogledajte rok trajanja. Koristan je samo kefir s prirodnim, živim bakterijama, što znači da će trajati sasvim kratko. Kefir s dugim rokom trajanja neće naškoditi vašem organizmu i možete ga upotrebljavati kao ukusan napitak, ali korist od njega biće ravna nuli!
Kako se pravi napitak?
Napitak od semena lana i kefira je zdrav i jednostavan za pripremu, a može pružiti mnoge zdravstvene beneficije, kao što su poboljšanje probave, regulisanje nivoa šećera u krvi i podržavanje zdravlja srca. Evo kako možete napraviti ovaj napitak:
Sastojci:
- 1 supena kašika mlevenog semena lana (možete koristiti i celo seme, ali mleveno seme je bolje za apsorpciju nutrijenata)
- 1 šolja (oko 240 ml) kefira
Ako koristite celo seme lana, najbolje je da ga sameljete u blenderu ili mlinu za kafu neposredno pre upotrebe kako bi se sačuvala njegova hranljiva vrednost. Mleveno seme lana bolje oslobađa nutrijente i olakšava varenje.
U šolju ili činiju stavite mleveno seme lana. Dodajte kefir i dobro promešajte dok se seme lana ravnomerno ne raspodeli. Možete ostaviti napitak da odstoji 5-10 minuta kako bi seme lana upilo malo tečnosti i nabubrilo, što može pomoći u boljoj probavi. Pijte napitak odmah nakon mešanja. Možete ga konzumirati kao doručak, užinu ili pre spavanja.
Moguće kontraindikacije
Bez obzira na sva korisna svojstva ovih proizvoda, treba ih izbegavati u slučaju akutnog oboljenja jetre i kamena u žuči, hroničnog pankreatitisa, kao i usled individualne nepodnošljivosti i u periodu trudnoće i dojenja.