Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Čak i da je od najkorisnijih namirnica, jelo može da bude potpuno prazno, lišeno vitamina i drugih dragocenih sastojaka ukoliko se ne pravi kako treba. Sve detalje ovog važnog pitanja saznajemo od dijetologa LJudmile Sergejevne Silicke (Novosibirsk)
1
ČAJ I HELJDA – BEZ MLEKA
* Mlečni protein kazein neutrališe korisne supstance iz čaja, posebno one koje pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem.
* Heljda sadrži mnogo gvožđa, a mleko kalcijuma. Kao što je poznato, ovi mikroelementi međusobno ometaju apsorpciju onog drugog. Zato su heljda i mleko dobri samo kad su odvojeni.
2
SPANAĆ, PAPRIKA, ŠARGAREPA – NA PARI
Ovo povrće bogato je vitaminom C, koji ne podnosi agresivnu termičku obradu. Ali, ukoliko ga pripremamo na pari, sačuvaće se i vitamin C (jača imunitet), i antioksidansi (štite od raka), i karotenoidi (smanjuju rizik od bolesti očiju).
3
PARADAJZ, PEČURKE I ŠPARGLA – U KLJUČALU VODU
S druge strane, ovom povrću je potrebna upravo jača termička obrada. Pod uticajem visoke temperature iz njegovih ćelija se oslobađa likopen, koji sprečava rak i smanjuje rizik od srčanih napada.
4
KUPUS JE BOLJE KISELITI
Količina vitamina C u kupusu prilikom kiseljenja nekoliko puta se povećava. Dodajte mu i brusnicu i imaćete još više koristi. Međutim, kao i svi antioksidansi, i ovaj vitamin se gubi kuvanjem. Zato savetujemo da se (kiseli) kupus jede svež.
5
MLADI KROMPIR – S LJUSKOM
U ljusci mladog krompira koncentrisani su korisni mikroelementi: kalijum, gvožđe i fosfor. Zato je bolje kuvati ga ili zapeći i jesti – neoljuštenog. Mada, ukoliko je pozeleneo, znači da se u njemu nagomilao toksin solanin, koji je opasan po zdravlje. Takvu ljusku obavezno treba oljuštiti.
6
CRNI I BELI LUK JEDITE ČEŠĆE, I TO SIROVE
Upravo sirov crni i beli luk sadrži najveću koncentraciju organskih sulfida – antikancerogenih jedinjenja, koja takođe snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Beli luk je ujedno i odličan prirodni antibiotik.