Krastavci su dobri za zdravlje kostiju i sprečavaju upale
Krastavci su veoma zdravi, imaju kalorija, masti, holesterola i natrijuma. Pružaju mnoge zdravstvene prednosti, ali pojedini odobe trebalo bi da ih izbegavaju.
Dok većina ljudi ih smatra povrćem, krastavci su zapravo voće. Veoma su hranljivi i ima visok sadržaj vode. Kao takav, može pomoći u ublažavanju dehidracije i sadrži mnoge esencijalne vitamine i minerale.
Sadržaj članka
Krastavci kao lek
Koje su prednosti jedenja krastavaca? Od hidratacije do smanjenja rizika od određenih bolesti i zdravlja kože, postoji mnogo razloga za uživanje u krastavcima. Ovo su neki od blagovornih svojtava krastavaca na organizam;
Krastavci za hidrataciju
Sa oko 96%, sadržaj vode u krastavcu je konkurentan onoj u zelenoj salati. To je odličan način da ostanete hidrirani. Dobijanje dovoljno vode je ključno za vaše zdravlje, jer pomaže u sledećim slučajevima:
- Reguliše telesnu temperaturu
- Održava zglobove podmazanima
- Sprečava infekcije
- Isporučuje hranljive materije ćelijama
- Održava pravilno funkcionisanje organa
- Pomaže vam da bolje spavate
- Poboljšava vaše pamćenje i raspoloženje
Osim što dobijate dovoljno vode za piće, krastavci mogu biti odličan način da zadovoljite svoj dnevni unos vode. Koliko vode vam treba dnevno zavisi od toga koliko se naprežete, znojite i mokrite. Oko 20% vode koja vam je potrebna dolazi iz vaše hrane. Zdravim ženama je potrebno oko 9 šoljica, a muškarcima oko 13 šoljica tečnosti dnevno.
Zdravlje kostiju
Visok sadržaj vitamina K u krastavcu čini ga odličnim za zdravlje kostiju. Studije su otkrile da je nizak nivo vitamina K povezan sa većim stopama preloma kostiju. U jednoj studiji, žene starosti 38–74 godine sa 109 mikrograma vitamina K1 imale su značajno niže stope preloma kuka od onih sa manjim unosom.
Rak
Krastavci sadrže polifenole (biljna jedinjenja koja deluju kao antioksidansi) zvane lignani. Ova biljna jedinjenja imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekih oblika raka.
Istraživači su otkrili da je unos lignana kod osoba u postmenopauzi sa rakom dojke značajno smanjio smrtnost od ove bolesti. Takođe je smanjio rizik od smrtnosti od svih uzroka. Druga studija je otkrila da je veći unos lignana povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke estrogenskih receptora kod ljudi u premenopauzi (pre menopauze, kada menstrualni ciklusi prestaju 12 meseci zaredom) i postmenopauzi (vreme nakon menopauze).
Kardiovaskularno zdravlje
Krastavci sadrže flavonoide (biljne fitonutrijente) koji su korisni za zdravlje srca. Konkretno, istraživači su otkrili da flavonoidi smanjuju rizik od srčanih bolesti zbog sledećih svojstava:
- Antiaterogen (sprečava nakupljanje plaka u arterijama)
- Antitrombotički (sprečava stvaranje krvnih ugrušaka)
- Antioksidans (sprečava oštećenje ćelija slobodnim radikalima)
Dijabetes
Studije su otkrile da krastavci imaju antihiperglikemiju, što znači da snižavaju nivo glukoze u krvi. Ljudi sa dijabetesom imaju problema sa kontrolom insulina i funkcijom šećera u krvi. Dakle, kontrola šećera u krvi je neophodna. Krastavci mogu biti jedan od dodataka dijabetičkoj ishrani koji bi mogao pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizike povezane sa nekontrolisanim dijabetesom.
Krastavci protiv upale
Krastavci su dobro poznati po svojim antiinflamatornim efektima kada se nanose lokalno na kožu. Mnogi ljudi koriste kriške krastavca za smanjenje nadutosti očiju i za ublažavanje opekotina od sunca.
Nega kože
Istraživanja su pokazala da jedenje krastavaca smanjuje probleme sa kožom i infekcije. Krastavci imaju pročišćavajući efekat na kožu. Oni smiruju iritaciju (uključujući opekotine od sunca), hlade kožu i smanjuju otok.
Ko treba da izbegava krastavce?
Iako krastavci imaju mnoge prednosti, neki ljudi će možda želeti da budu oprezni ili da ih u potpunosti izbegnu.
Problemi sa varenjem
Ako imate problema sa varenjem, možda ćete želeti da jedete male količine da biste videli kako utiču na vas. Kod nekih ljudi mogu izazvati gasove i probavne smetnje. Ako imate sindrom iritabilnog creva (IBS) ili neku drugu gastrointestinalnu bolest, budite oprezni.
Poremećaji zgrušavanja krvi
Ako imate poremećaj zgrušavanja krvi ili uzimate lekove za razređivanje krvi, pazite da ne jedete previše krastavaca. To je zato što hrana bogata vitaminom K može da utiče na razređivače krvi. Važno je konzumirati istu količinu vitamina K dnevno.
Alergije
Ako imate polensku groznicu (alergijski rinitis), možda ćete biti podložni sindromu oralne alergije kada jedete krastavce. Oralni alergijski sindrom se javlja kada jedete sveže voće ili povrće sa proteinima sličnim polenu. Krastavac zbunjuje vaš imuni sistem i izaziva alergijsku reakciju poznatu kao unakrsna reaktivnost.