Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Zeleni čak sadrži skoro sve vitamine neophodne za ljude. Međutim, korisna svojstva zelenog čaja se ne zaustavljaju tu. On je i savršen pomoćnik organizmu i kao lek.
Opsežne studije japanskih i američkih naučnika pokazale su da redovna upotreba zelenog čaja produžava život osobe za 5-10 godina. Mnoga lekovita svojstva zelenog čaja su danas potvrđena, a još uvek se otkrivaju nove korisne i uspešne namene. On utiče na ceo organizam i poboljšava opšte stanje organizma i unapređuje otpornost tela na različite bolesti.
[lwptoc]
Sadržaj članka
Raznovrsna lekovita svojstva ovog čaja, objašnjavaju se bogatim hemijskim sastavom biljke. Za razliku od crnih, crvenih i žutih čajeva, zeleni čaj nije fermentisan i do 40-50% supstanci se čuva. U jednoj šoljici čaja, nivo kofeina je isti kao u tableti protiv glavobolje. Uprkos tome što zeleni čaj sadrži više kofeina nego kafa, on deluje mnogo mekše na naš organizam. To je zato što se pojavljuje u kombinaciji sa taninom (jedinjenje biljnog porekla). Kao rezultat, on mnogo blaže deluje na kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Tanin je takođe zadužen i za prijatan ukus čaja. Zeleni čaj sadrži katehine, vitamina P, V, B1, B2, A, K i E. Takođe sadrži i fluorid, kalijum, jod i fosfor. On normalizuje sistem za varenje, ima antimikrobni efekat, pomaže kod krvarenja, migrene, nekih oblika hipertenzije, veoma je pogodan za nervni sistem, štiti zube od karijesa, ima antisklerotični efekat i pomaže kardiovaskularni sistem.
Zeleni čaj stimuliše vitalnu aktivnost tela, uklanja umor, povećava performanse i kreativna sposobnosti osobe. Nakon popijene šoljice čaka, njen efekat će se manifestovati sledećih 6 sati. Međutim, pored trenutnog efekta, čaj ima i dugoročan efekat. Na primer, čak povećava otpornost na stres odlaganjem početne faze iscrpljivanja. Evo koja su korisna svojstva zelenog čaja:
Čaj treba piti sa malo šećera ili sa zamenama poput meda. Višak šećera je štetan za vitamin B1. Ukoliko ga pijete uz slatkiše, onda svakako treba da ga pijete bez šećera i da prvi gutljaj uzmete pre prvog zalogaja. Zeleni čaj možete piti i sa limunom ili mlekom. Za preventivne i terapijske svrhe, najbolje je da ga pijete toplog 20-30 minuta pre ili posle jela.
Postoji nekoliko slučajeva kada zelei čaj može da izazove kontraindikacije. On se ne preporučuje onima koji: