Korisna svojstva sremuša: Namirnica zdravlja može biti i savršena zimnica

by | 22.11.2023
Korisna svojstva sremuša

Sremuš ili divlji beli luk kako se često naziva je čest gost u kulinarskim maštarijama. Ali da li znate korisna svojstva sremuša za naš organizam?

Sremuš ima veoma sličan ukus kao mladi beli luk. Međutim, on ima i lekovita svojstva koja pomažu našem organizmu. Sremuš se u narodnoj medicini oduvek koristi protiv skorbuta, rahitisa, kao dijaforetik (pojačava znojenje), za bolji rad želuca i protiv prehlade.

Korisna svojstva sremuša za organizam

Još u starom Rimu, sremuš se koristio za čišćenje sistema za varenje i krvi. I danas se često koristi za prečišćavanje krvi, a često se prepisuje i za kožne bolesti. Evo za šta je sve koristan sremuš:

  • stimuliše lučenje želudačnog soka i žuči
  • poboljšava apetit i pokretljivost creva
  • podstiče stvaranje normalne mikroflore
  • stimuliše rad srca
  • normalizuje metabolizam
  • sprečava nakupljanje holesterola
  • snižava krvni pritisak
  • efikasan je u borbi protiv ateroskleroze
  • ublažava kašalj
  • ima antimirkobna svojstva
  • efikasan je u borbi protiv skorbuta
  • pomaže kod reumatizma
  • prečišćava krv
  • koristan je kod kožnih oboljenja (lukovica se narenda i prisloni na ranu)

Sremuš se može pripremiti na razne načine kako bi se iz njega izvuklo lekovito dejstvo.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Vodena infuzija lišća sremuša se koristi za prehladu, malariju, iscrpljenost, bolesti želuca i creva i kod izostanaka menstruacije
  • Sirova lukovica se jede kod ateroskleroze, oslabljenog vida i glista u organizmu.
  • Alkoholna tinktura se preporučuje kod prehlade i za utrljavanje kod reume
  • Sok se koristi kod gnojnih upala ušiju.

Korisna svojstva sremuša do izražaja dolaze u svežem stanju biljke. U medicinske svrhe se koriste svi delovi biljke. Ukoliko je sremuš potreban za dugotrajno skladištenje, sremuš se soli i kiseli.

Kako se iskoristiti korisna svojstva sremuša?

Kao što je već rečeno, sremuš se može koristiti na razne načine, a evo i kako:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Salata od sremuša
    Za salatu se uzimaju mladi listovi i lukovice 5-10 g dnevno. Da biste to uradili, koristite lišće pre nego što biljka procveta. Lukovice se koriste nakon sazrevanja semena.
  • Infuzija
    Lukovice izrendajte na sitno. Jednu kašičicu dobijene smese sipajte u 2 čaše hladne kuvane vode, ostavite 1 sat, a potom procedite. Uzimajte 3 puta dnevno pre jela.
  • Spoljna upotreba
    Ukoliko vam curi nos, sameljite biljku. Upotajte pastu u krpu od gaze i stavite u nos. Pored toga, smesu možete naneti na gnojne rane i radi stimulisanja raste dlake.

Ukiseljeni sremuš

Korisna svojstva sremuša možete iskoristiti i zimi tako što ćete ga ukiseliti. Tegle se prethodno očiste sodom bikarbonom i dobro operu vodom. Pripremljeni su i metalni poklopci za tegle. Da biste to uradili trebalo bi da sremuš isečete na 2-3 dela i da ih potopite u hladnu vodu 2,5-3 sata kako biste neutralisali gorčinu. Postoji i druga opcija. Sremuš ostavite u kipućoj vodi jedan-jedan i po minut, a zatim se brzo ohladi u hladnoj vodi.

Nakon ovoga, sremuš čvrsto nabijte u pripremljene tegle od 500-750ml. Po želji, u teglu možete staviti lovorov list i aleva papriku. Kada se sremuš stavi u tegle, prelijte ih vrelom marinadom.

Priprema marinade

U šerpu sipajte odmerenu količinu vode i posle ključanja se na 1 litar vode dodaju 50-60 g soli i isto toliko šećera. Nakon što se rastvore so i šećer, dodajte 100ml 9% stonog sirćeta na 1 litar vode i brzo uklonite marinadu sa vatre. Zatim se marinada sipa u tegle.

Pre nego što zatvorite teglu sa poklopcima, neophodno je da ih prvo sterilišete 10 minuta. Stavite salvetu ili mali peškir presavijen u 2-3 sloja na dno lonca, a na to stavite tegle napunjene marinadom i poklopite ih. Zatim u šerpu sipajte dovoljno tople vode tako da njen nivo bude 2,5 cm ispod grla tegle. Nakon što voda u loncu proključa, ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon sterilizacije, tegle se uklanjaju iz posude i dobro hermetički zatvore. Ovako zatvorene tegle okrenite naopako na peškir i umotajte drugim peškirom. Nakon nekoliko sati, tegle možete staviti u ostavu.

Članak se nastavlja posle reklama

Brinite o vašem zdravlju i iskoristite sva korisna svojstva sremuša i leti i zimi.

id-art/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs