Pasulj je mahunarka koja nam je svima dobro poznata. Međutim, ono što je manje poznato su korisna svojstva pasulja.
Pasulj je jedan od najstarijih useva. On je veoma popularan među vegetarijancima i ljudima koji vode računa o zdravoj ishrani. Ova mahunarka može biti od pomoći kod holesterola, a pomaže i bolji rad jetre, bubrega i mozga.
Pomaže u dobijanju snage i formiranju mišića
Pasulj sadrži veliku količinu proteina koji je glavni građevinski materijal za ćelije tela. Ljudi koji se bave sportom ili teškim fizičkim radom bi trebalo da ga uključe u ishranu.
Pomaže da se organizam oslobodi toksina
Pasulj je bogat vlaknima što mu omogućava da očisti organizam od toksina.
Smanjuje nivo holesterola, a samim tim i rizik od vaskularne ateroskleroze
Pasulj sadrži biljna vlakna polifenol, fitosterol i saponin čija redovna konzumacija može pomoći u prevenciji ovih stanja.
Pomaže normalizaciju funkcionisanja jetre, bubrga i mozga zahvaljujući holinu koji sadrži
Pomaže u uklanjanju kamena iz žučne kese
Korisna svojstva pasulja povećavaju lučenje želudačnog soka.
Može pomoći kod bolesti gornjih disajnih puteva zahvaljujući sumporu
Jača imunitet
Pasulj sadrži akorbinsku kiselinu koja povećava otpornost organizma na razne infekcije jer ima visok nivo sadržaja vitamina C.
Pomaže u oslobađanju od depresije
Pasulj sadrži aminokiseline kao što su tirozin i metionin koje su neophodne za funkcionisanje nervnog sistema.
Sprečava stvaranje kamenca
Koristan je za žene u menopauzi
Sadrži kvercetin i antocijanin koji normalizuju nivo hormona.
Kako pravilno skuvati pasulj?
Da biste maksimalno izvukli korisna svojstva pasulja, neophodno je da on bude dobro skuvan. Da biste to učinili, morate ispoštovati sledeće preporuke:
Članak se nastavlja posle reklama
Sredite pasulj, uklonite oštećene plodove i strane ostatke.
Natopite pasulj hladnom vodom uz malu količinu sode bikarbone.
Vode bi trebalo da bude duplo više od mahunarski.
Ostavite pasulj natopljen 10 sati. Za to vreme možete promeniti vodu nekoliko puta.
Pre kuvanja obavezno promenite vodu.
Kuvajte na laganoj vatri i pasulj ne treba da bude poklopljen.
Takođe, pasulj treba da posolite nakon kuvanja.
Ukoliko boda proključa tokom kuvanja, potrebno je da dodate samo kipuću vodu, inače će pasulj popucati.
Da biste poboljšali ukus, u pasulj možete dodati 2-3 kašike biljnog ulja.
Prosečno vreme kuvanja sa prehodnim natapanjem je 40-90 minuta.
Kontraindikacije
Uz korisna svojstva pasulja, on ima i kontraindikacije. Sirovi pasulj može izazvati trovanje, zbog toga je neophodno da bude do kraja skuvan. Pored toga, osobe sa sledećim stanjima ne treba da ga konzumiraju:
Gastritis sa visokom kiselošću
Peptički čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Kolitis (upala debelog creva)
Holecistitis (upala žučne kese)
Giht
Žene koje doje
Ljudi u starijem uzrastu zbog usporenog metabolizma