Zdravstveni pomoćnik nadohvat ruke: Koja su korisna svojstva jabuke?

by | 29.12.2023
korisna svojstva jabuke

Jabuke su jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Korisna svojstva jabuke su razna, a dostupne su skoro svuda. Osim toga, lako uspevaju i na našem području.

Jabuke imaju niz lekovitih svojstava za naš organizam i često možete čuti preporuku da se za zdravlje jede jedna jabuka dnevno. Međutim, njena lekovitost može zavisiti i od sorte jabuka. Ona je veoma korisna za srce, varenje i kosti.

Da li je boja jabuke važna?

Boja zrele jabuke označava prisustvo određenih pigmenata u njoj, pa su njena lekovita svojstva direktno povezana sa ovim pigmentom.

  • Zelene jabuke
    Većina nutricionista smatra zelene jabuke najzdravijim. To je zbog činjenice da manji broj ljudi pokazuje intoleranciju na ovaj tip jabuka. One sadrže više jabučne kiseline i pospešuju varenje. Takođe, one sadrže i više askorbinske kiseline što znači da nivo šećera u krvi raste sporije, tako da je ova vrsta jabuke prihvatljiva i za dijabetičare.
  • Crvene jabuke
    One se najčešće koriste u reklamama zbog njenog privlačnog izgleda iako su korisna svojstva jabuke u zelenoj boji mnogo veće. Crvene jabuke sadrže manje kiseline, pa teže padaju na želudac i imaju više šećera.
  • Žute jabuke
    Žute jabuke su najslađe i one se značajno razlikuju po ukusu. Golden sorta jabuka sadrži više pektina, ali manje gvožđa. Ove jabuke su korisne za jetru i eliminaciju žuči.

Koja su korisna svojstva jabuke?

Kao što je rečeno, lekovita svojstva jabuke zavise i od njenog pigmenta, ali imaju nekoliko sličnih efekata.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže kod viška kilograma

Brzo jedenje jabuka pruža osećaj sitosti zahvaljujući vlaknima i velikoj količini vode koje voće sadrži. Nutricionisti i lekari su jednoglasni u tome da jabuke sadrže veliku količinu vlakana što im omogućava da u potpunosti eliminišu osećaj gladi.

Korisna svojstva jabuke za srce

Većina stručnjaka je uverena da jedenje jabuka pomaže u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. Ovaj preventivni efekat se javlja zbog visokog nivoa pomenutih vlakana koje mogu smanjiti nivo holesterola u krvi. Osim toga, one u kori sadrže ogromnu količinu polifenola – antioksidanasa koje mogu zaštiti ćelije srca od oksidativnog stresa.

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuke smanjuju rizik od dijabetesa

Konzumiranje jedne jabuke dnevno smanjuje rizik od dijabetesa tipa II za 28%. Ovo se takođe povezuje sa visokim sadržajem polifenola. Ova jedinjenja štite beta ćelije pankreasa od oštećenja i agresivnih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Ovo oštećenje beta ćelija je karakteristično za dijabetes tipa II.

Korisna svojstva jabuke: Održavaju zdravu crevnu mikrofloru

Jabuke sadrže pektin, koji je zadužen za reprodukciju korisnih bakterija u sistemu za varenje, tj, u crevima. To jabukama daje kvalitete prebiotika. Vlakna se ne vare u tankom crevu već u debelom, a preostali deo koji se ne svari se pretvara u korisne supstance za čovekov organizam.

Jabuke su korisne za one koji boluju od astme

Ovo voće sadrži mnogo antioksidanata koji štite tkiva pluća i bronhijalno stablo od oksidativnog stresa. Pokazalo se da dovoljna konzumacija jabuka obezbeđuje trajno smanjenje rizika od bronhijalne astme.

Održava zdravlje kostiju

Korisna svojstva jabuke su primetna i za zdravlje kostiju.Utvrđeno je da jabuke povećavaju gustinu kostiju. Naučnici smatraju da se poboljšanje koštanog tkiva ostvaruje zahvaljujući antioksidansima i protivupalnim komponentama voća.

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuke štite mozak

Tradicionalno se ispituju kora i pulpa jabuke. Pojedinačna zapažanja sugerišu da je sok od jabuke veoma koristan u borbi protiv demencije povezanu sa godinama. Naravno, cele jabuke su jednako dobre za zdravlje mozga kao i sok od jabuke.

PicturePartners/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs