Korisna svojstva heljde: Smanjuje holesterol i šećer u krvi
Heljda je sve popularnija namirnica u savremenom društvu. Međutim, malo ljudi zna koja su korisna svojstva heljde.
Heljda je veoma zdrava, pa je zbog toga poželjno ubaciti je u ishranu. Uvođenje heljde može značajno smanjiti nivo holesterola, stabilizovati krvni pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije i poboljšati funkciju varenja.
Sadržaj članka
Koja su korisna svojstva heljde?
Heljda sadrži celulozu koja pomaže da sistem za varenje funkcioniše besprekorno. Dovoljna količina dijetetskih vlakana obezbeđuje osećaj sitosti tokom dužeg vremena. Ona takođe sadrži i veliki broj antioksidanasa koji pomažu opštem zdravlju ljudi. Pored toga, u njenom sastavu se nalazi i rutin koji eliminiše simptome upale, normalizuje krvni pritisak i profil lipida u krvi i jača vaskularni zid. Heljda ima sledeće prednosti na organizam:
- ima antioksidativno svojstvo
- poboljšava funkcionisanje sistema za varenje
- bezbedna je da je konzumiraju i ljudi koji su na bezglutenskoj ishrani
Smanjuje nivo šećera u krvi
Sposobnost uticaja na koncentraciju glukoze povezana je sa prisustvom D-hiro-inozitola u heljdi. Ovo jedinstveno jedinjenje ugljenih hidrata povećava osetljivost ćelija na insulin koji se odgovoran za apsorpciju šećera iz krvotoka.
Održava zdravlje srca
Zrna heljde sadrže rutin, magnezijum, bakar, proteinska jedinjenja i vlakna što su korisne komponente koje podržavaju normalno funkcionisanje srca. Rutin koji sadrži heljda može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka, eliminisati simptome upale i sniziti krvni pritisak.
Smanjuje loš holesterol
Periodična potrošnja heljde pomaže u normalizaciji masti u krvi. Tačnije, smanjuje loš holesterol i povećava dobar holesterol. Tajna ovih procesa je učešće posebnog proteina u vezivanju holesterola u organima za varenje.
Štiti od raka dojke
Proučavano je antitumorsko dejstvo heljde. Biljna vlakna sadržana u integralnim žitaricama pružaju maksimalni zaštitu za žene od raka dojke.
Prevencija bolesti žučnog kamena
Heljda sadrži visokokvalitetna nerastvorljiva vlakna. Zahvaljujući njemu, smanjuje se rizik od formiranja kamena u žuči.
Kontraindikacije
Moguća je alergija na heljdu iako je fenomen retkost može se dogoditi kod ljudi koji često jedu previše heljde. Takođe, moguće je da prati i alergiju na pirinač i lateks. Alergijsku reakciju ćete primetiti po osipu na koži, otoku, problemima sa sistemom za varenje i alergijskom šoku.