Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Dijetolog Olga Baziljeva objašnjava kako je najbolje da kombinujete namirnice
Pravilna ishrana podrazumeva i ispravnu kombinaciju zdravih namirnica u okviru jednog obroka. Ovakav odabir hrane čini da se ona lakše i brže vari, čovek se posle jela oseća bolje, a hranjivi sastojci imaju viši stepen iskorišćenja. Dijetolog Olga Baziljeva objašnjava kako je najbolje da to uradite.
Uz retke izuzetke, sva hrana istovremeno sadrži belančevine, masnoće i ugljene hidrate. Ukoliko pravilno kombinujete proizvode, s tačke gledišta fiziologije varenja i dijetologije, uspećete da postignite optimalno varenje u želucu. Tada se hrana vari zajedno i zatim sinhronizovano napušta želudac. Mehaničko i hemijsko delovanje želuca na hranu se umanjuje, ona se brže vari, te želudac dobija potreban period za odmor. A mi – prijatan osećaj lakoće i apsolutnu garanciju toga da nas nikakvi simptomi nelagodnosti (podrigivanje, gasovi, nadutost itd.) neće uznemiravati.
Pročitajte i… Jedite mahunarke bez nadimanja i gasova
Da biste se pridržavali sistema sinhronizovane ishrane, potrebno je da znate koliko se svaki proizvod vari u želucu, te da ih po tom principu spojite u grupe (pogledajte ispod). Ove namirnice u čistom obliku i jela pripremljena od njih možete jesti istovremeno.
Sirovo voće i povrće vari se veoma brzo, do sat vremena: banana, grožđe, pomorandže, grejpfrut, šargarepa, repa, paštrnak, jabuke, višnje, breskve, kivi.
Savetujem da ovaj princip ishrane primenjujete i u ishrani dece, kao i u ishrani starijih osoba. Takođe, on će nesumnjivo biti koristan i onima čiji je gastrointestinalni trakt oboleo.
Sadržaj članka
* meko kuvano jaje
* riba (rečna)
* pirinač
* sir (namaz)
* med
* čaj
* omlet
* riba (losos, pastrmka, haringa, masnija riba)
* piletina (belo meso bez kože)
* krompir
* kaše s mlekom od svih vrsta žitarica
* sitni kravlji sir (švapski)
* semenke suncokreta, bundeve, susama
* povrće
* kafa i čaj s mlekom
* nemasna i konzervirana riba
* piletina i različito konzervirano meso (paštete, mesni naresci i dr.)
* testenine
* hleb
* tvrdo kuvano jaje
* govedina
* kiseli kupus
* svinjetina
* pečurke
* tvrdi sir od punomasnog mleka