Kinoa ima nizak glikemijski indeks

Kinoa ne sadrži gluten, a bogata je proteinima, nezamenjivim amino-kiselinama, vlaknima, vitaminom B, mineralima...

by | 26.05.2022
kinoa

Kinoa je južnoamerička namirnica, poznata od davnih vremena. To je jedna vrsta žitarice. Ne sadrži gluten, a bogata je proteinima, nezamenjivim amino-kiselinama, vlaknima, vitaminom B, mineralima…

Korist od kinoe

* Ne sadrži gluten i uspešno zamenjuje žitarice u bezglutenskoj ishrani.

* U njenom sastavu ima najviše proteina, više nego u drugim vrstama žitarica.

* Ova jedinstvena namirnica sadrži čitav kompleks nazamenjivih (tačnije, organizam ih ne sintetiše) aminokiselina, uključujući lizin. Naime, kvalitetna belančevina podrazumeva 20 aminokiselina, od kojih osam telo ne sintetiše. One se mogu pronaći u životinjskim namirnicama. S biljnim namirnicama je teže – moraju se kombinovati (recimo, kombinacija mahunarki i žitarica). Ali kinoa ima svih osam nezamenjivih amino-kiselina.

* Ova južnoamerička žitarica sadrži mnogo vlakana, vitamin B, minerale (kalcijum, magnezijum, natrijum, cink).

Članak se nastavlja posle reklama

* Kinoa je složeni ugljeni hidrat (polako se razdvaja u krvi, zadržava skokove insulina), zato je korisna za dijabetičare: pomaže u kontroli nivoa šećera, samim tim ima nizak glikemijski indeks. Optimalno je jesti dve-tri kašike kinoe jednom-dvaput nedeljno.

Pročitajte i… Život bez glutena

Članak se nastavlja posle reklama

 

Topla salata s kinoom

Za pripremu ovog ukusnog i zdravog jela potrebno je:

* 200 g bundeve

* pola čaše zelene boranije (može smrznute)

Članak se nastavlja posle reklama

* listovi salate (ajsberg, rukola)

* pola čaše skuvane kinoe

* malo mladog sira (kozjeg ili ovčijeg)

* kašika semenki bundeve

Članak se nastavlja posle reklama

* maslinovo ulje

* začini po ukusu

* pola limuna

* šaka zrna nara.

Bundevu isecite na kocke veličine 1 x 1 cm, poprskajte maslinovim uljem, pospite suvim začinima po ukusu, pokrijte folijom i pecite na 180 stepeni 30 minuta.

Kinou potopite na nekoliko sati, operite, kuvajte u većoj količini vode (tri puta više vode nego žitarice) sedam do deset minuta. Kad postane „kovrdžava“ gotova je.

Boraniju na minut spustite u proključalu posoljenu vodu.

Sve sastojke pomešajte i poprskajte limunom.

Pročitajte i… Superproizvodi za zdravlje

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs