Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Zaštitni znak Rusa jeste dobro poznati napitak – kefir. Iako ga mnogi redovno piju zarad prevencije i očuvanja zdravlja, nije naodmet da saznate u kojim to hitnim situacijama ovo dragoceno piće može da bude od velike pomoći.
Piše: Galina Agafonova, naturopata (Rostov na Donu)
OPEKOTINE PRVOG STEPENA
Kašiku hladnog kefira izmešajte sa sirovim jajetom. Obilno nanosite na povređeno mesto nekoliko puta dnevno dok se stanje ne poboljša.
ZATVOR
U čašu kefira sobne temperature, odstajalog jedan dan, dodajte pet plodova suvih šljiva, prethodno potopljenih u ključalu vodu. Sameljite u blenderu i ostavite pola sata. Popijte dva sata pred spavanje. Praktikujte redovno do poboljšanja stanja.
OPADANJE KOSE
Izmešajte 100 ml kefira, po kašičicu ricinusovog ulja i soka od luka, sirovo žumance i jednu kašiku meda. Nanesite na kosu i utrljajte u koren vlasi. Uvijte u najlon kesu i peškir pa držite 30–40 minuta. Isperite toplom vodom pa operite kosu šamponom. Radite ovakvu masažu jednom nedeljno.
SUVIŠNA TEŽINA
U čašu svežeg kefira sobne temperature (2,5% masnoće) dodajte isitnjen koren đumbira (otprilike dva centimetra). Izblendirajte, pa sipajte prstohvat cimeta. Ovim napitkom zamenite večeru. Kura traje mesec dana, a posle pauze od nedelju dana možete je ponoviti.
KONTRAINDIKACIJE: čir na želucu, gastritis s pojačanom kiselinom, pankreatitis, individualna nepodnošljivost laktoze.
Mnogo godina imam problema s gastrointestinalnim traktom. Čim pojedem nešto „teško“ ili preteram s povrćem, počinju grčevi u crevima, stežući bolovi, problemi sa stolicom.
Kako bih olakšala stanje, sprovedem trodnevno čišćenje. Prvog dana natašte praktikujem klistir s prokuvanom prohladnom vodom, a zatim u toku dana popijem litar i po do tri litra kefira. Ponekad uz to pojedem komadić osušenog crnog hleba. Sutradan opet praktikujem klistir i tokom dana popijem najmanje litar sveže ceđenog soka od jabuke. Trećeg dana ne pribegavam klistiru, a hranim se samo vegetarijanskim proizvodima. Čišćenje sprovodim po potrebi, jednom ili dvaput mesečno. Problemi s crevima od tada su mnogo ređi. (Irina Rižikova, Makejevka)
Odgovara fitoterapeut Olga Sergejevna Didenko, Moskva
Odmah da kažem: ovu proceduru mogu sprovoditi samo zdrave osobe u svrhu prevencije. Ona doprinosi čišćenju želuca, smanjenju težine, otklanja zatvor, izbacuje štetne materije i toksine iz tela.
Pa ipak, želim da unesem neke korekcije i dodatna pojašnjenja.
1. dan: Voda za klistir mora da bude prečišćena ili prokuvana, temperature od 26 do 35 stepeni. Vruća tečnost, kao i hladna, može da izazove iritaciju zidova debelog creva.
Dnevna doza kefira prilikom čišćenja ne treba da prelazi dva litra, a njegovu količinu podelite na pet jednakih porcija. Ukoliko vas muči glad, u kefir možete dodati kašiku ovsenih pahuljica i dodatno pojesti 100–150 g nemasnog kravljeg sira. Popijte litar do litar i po vode dnevno.
2. dan: U obzir dolazi litar bilo kog sveže ceđenog soka: od jabuke, šargarepe, cvekle (neka odstoji tri sata!) ili grejpfruta razblaženog vodom u odnosu 1 : 1. Takođe popijte litar do litar i po vode.
3. dan: Posle dva komplikovana dana, vegetarijanska hrana može da se sastoji od suvog voća, orašastih plodova, lakih salata i supa od povrća, a uveče uzmite voće ili voćnu salatu.
4, 5. i 6. dan: Postepeno uvodite proteinsku hranu, kuvanu ili zapečenu.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net