KAFA OD ČIČOKE – ZDRAVA ALTERNATIVA

by | 27.02.2018

Hipertenzičari koji vole kafu mogu isprobati sledeći recept: Pomešajte po pola kašičice prirodne mlevene kafe i korena cikorije i to prelijte vrelom vodom. Kuvajte na tihoj vatri pet minuta, ostavite da odstoji 15–20 minuta, pa procedite. Dodajte šećer i jednu kašičicu soka od limuna. Vrlo je ukusno!
Međutim, nije to jedina zamena za kafu (ne računajući, naravno, svima poznati ječam). Odlična je i čičoka (jerusalimska artičoka) (lat. Helianthus tuberosus). Najvažnije je pravilno je pripremiti.
Koren čičoke pažljivo operite, narežite na kockice i sušite tri-četiri dana položene na papir na sobnoj temperaturi. Prosušite ih još i u rerni dok ne dobiju smeđu boju.
Prespite ih u platnenu vrećicu i čuvajte na suvom mestu. Pre korišćenja potrebno je izdvojenu količinu propržiti na suvom tiganju, samleti u mlinu za kafu i skuvati kao običnu kafu. Po ukusu možete dodati šećer ili mlečni krem.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Članak se nastavlja posle reklama

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs