Poznato je da se soja u poslednje vreme koristi na tržištu hrane i često predstavlja zamenu za određene namirnice. Međutim, da li su proizvodi od soje zaista zdravi ili imaju i štetna dejstva?
Soja se može koristiti i kao dodatak gotovim jelima i tokom kuvanja, a može i biti jedna od komponenti u proizvodnji određenih prehrambenih proizvoda. Međutim, debate o opasnostima i prednostima soje su još uvek veoma česte.
Prednosti ove biljke su u tome što ima značajni sadržaj kompletnih proteina. To joj omogućava da bude sjajna zamena za meso i mlečne proizvode. Osim toga, ona ima i značajnu količinu vitamina B i E, kao i lecitin koji joj pružaju značajna antioksidativna svojstva. Međutim, soja ima prednosti, ali i negativna svojstva.
Članak se nastavlja posle reklama
Prednosti soje
Prednosti soje su neosporne za obolele od raka ili one koje imaju probleme sa vidom. Kod dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti preporučuje se zamena životinjskih proteina sojom.
Lecitin ubrzava metabolizam, snižava holesterol i pomaže u smanjenju viška kilograma.
Ona je neophodna za ljude koji pate od netolerancije na životinjske proteine.
Pored toga, soja ima izuzetnu visoku sposobnost uklanjanja teških metala i radionuklisa iz organizma.
Takođe, preporučuje se ljudima koji imaju probleme sa mišićno koštanim sistemom.
Negativna svojstva soje
Soja negativno utiče na funkcionisanje štitne žlezde. Zbog toga je neophodno da je isključe iz ishrane svi koji imaju problema sa endokrinim sistemom.
Soja ima izražena alergena svojstva, pa se ne preporučuje kod male dece.
Vidok sadržaj izoflavona ako previše konzumirate ovaj proizvod izaziva aktivno starenje tela i poremećenu cerebralnu cirkulaciju. Oni takođe doprinose usporavanju fizičkog razvoja kod dečaka i izazivaju ranu menstruaciju kod devojčica.
Značajna količina oksalne kiseline doprinosi razvoju kamena u bubregu.
Dakle, da, soja jeste zdrava zbog velike količine korisnih svojstava. Ipak, nju treba da izbegavaju oni koji imaju problema sa štitnom žlezdu, kao i deca. Osim toga, umerenost je ključna. I svakako, izbegavajte soju ako postoji i najmanje sumnja da je genetski modifikovana.