Za zdravo srce i dobar holesterol trebalo bi redovno jesti pasulj, sočivo, grašak… Međutim, mnogi nakon ovih namirnica imaju problema sa stomakom i gasovima. Kako da ih spremite a da ne bude neprijatnih posledica, savetuje Jekaterina Sergejevna Žogoljeva, nutricionista iz Moskve.
Mahunarke su lideri po sadržaju belančevina (u njima ih ima više nego u mesu i ribi!) i korisnih vlakana. Ukoliko se unose redovno, mogu zaštititi srce i krvne sudove, sniziti nivo lošeg holesterola. Takođe sadrže mnogo vitamina i minerala.
Nažalost, ne mogu ih jesti svi jer nekima prave haos u stomaku. Kod mnogih osoba i najmanji problem s digestivnim traktom dovodi do preteranog stvaranja gasova i nadutosti stomaka. Ipak, taj problem se lako rešava i to nije razlog da s tanjira izbacite ove korisne namirnice. A kako pravilno pripremiti mahunarke, objasniće naš konsultant za zdravu ishranu.
Potapanje. Može i na nekoliko dana (promena vode svakih 8–12 sati). Čak i sočivo i suvi grašak pre pripreme potopite na pola sata – sat i makar jednom promenite vodu.
Prokuvavanje u više voda. Čim baci ključ, vodu prospite i u pasulj sipajte novu toplu vodu pa opet pustite da proključa i ponovo zamenite vodu toplom. Ovaj proces treba ponoviti tri puta pa tek onda krenuti sa spravljanjem jela. Gasovi i nadimanje sigurno vas neće mučiti.
Soda ili jabukovo sirće. Dovoljno je u vodu u koju ste potopili mahunarke dodati kašičicu sode bikarbone ili kašiku sirćeta.
Za vreme pripreme u jelo dodajte karanfilić ili cimet, kurkumu (nju je najbolje dodati u gotovo jelo), biber (u zrnu) i đumbir. Ovi proizvodi neutrališu stvaranje gasova. Takođe je dobro staviti kašičicu suve mlevene nane (možete istresti sirovinu iz kesice čaja).
Ne ignorišite konzervirane mahunarke, budući da manje nadimanje izaziva upravo pasulj iz konzerve. Najvažnije je da ne sadrži konzervanse. Idealno bi bilo da bude bez soli i šećera, ali se, nažalost, takvi proizvodi ne mogu naći u prodaji.
Među svim mahunarkama sočivo najmanje izaziva gasove. Ostale je najbolje pripremiti u obliku paštete (skuvati i usitniti).