Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Kraj jeseni i početak zime je vreme japanskih ili kako se još nazivaju „kaki“ jabuka. Ipak, japanska jabuka kao lek ima niz korisnih svojstava, a uz to je i preukusna.
Japanska jabuka se takođe naziva i persimon što na farsiju znači „urma šljiva“. Verovatno je ovaj naziv dobila zbog sličnih ukusa. Međutim, dok se sladimo ovim plodom, nismo svesni koliko zdravlja unosimo u sebe. Ovo voće je odličan izvor vlakana i antioksidanata, a takođe može pomoći kod upala i pomaže zdravlju srca.
Sadržaj članka
Kaki jabuka je pravo skladište esencijalnih vitamina i mikroelemenata. One su bogate vitaminom C, A, B, K i E. Pored toga, sadrže veliku količinu joda, beta-karoten i druge bioflavonoide. Japanske jabuke su bogate i pektinom, vlaknima, aminokiselinama i organskim masnim kiselinama, a sadrže i veliki broj antioksidanata.
Kako su kaki jabuke pune antioksidanata, one mogu da pomognu ljudima da štite ćelije ljudskog tela od oksidativnog stresa. Velika količina oksidativnog stresa je povezana sa razvojem teških hroničnih bolesti kao što su dijabetes, rak, Alchajmerova i kardiovaskularne bolesti.
Flavonoidi koji se nalaze u kaki jabukama smanjuju rizik od pada kognitivnih funkcija (percepcija, pažnja, memorija) kako ljudi stare. Jabuke sadrže i mnogo beta-karotena i drugih karotenoida. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata beta-karotenom smanjuje rizik od ovih oboljenja.
Uspešna kombinacija vitamina i mikroelemanta koju sadrži ovo voće, čini ga odličnim za održavanje zdravlja srca. U jednoj studiji, dokazano je da su ljudi koji su imali ishranu bogatu flavonoidima imali 18% manji rizik od srčanog udara od onih koji nisu konzumirali voće i povrće jarkih boja. Flavonoidi koje sadrži ovo voće su dobri za srce jer pomažu u normalizaciji krvnog pritiska, smanjenju nivoa lošeg holesterola i smanjenju upale u telu.
Hronična upala je često osnova za razvoj artritisa, dijabetesa, raka, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Vitamin C koji sadrži ovo voće štiti ćelije od oksidativnog stresa i smanjuje upalne procese u telu.
Japanska jabuka sadrži veliku količinu joda, tako da je redovna konzumacija ovog ploda dobra prevencija kod njegovog nedostatka i bolesti štitne žlezde.
Japanska jabuka kao lek sadrži mnogo vitamina A, ali i antioksidanse luteina i zeakasantina koji su veoma važni za zdravlje očiju. Oni se nalaze u velikim koncentracijama u mrežnjači i neophodni su za njeno funkcionisanje, kao i za zdravlje konjuktiva oka i rožnjače.
Pošto japanska jabuka sadrži visoku koncentraciju tanina i dijetetskih vlakana što otežava i usporava njihovo varenje, ovo voće ne bi trebalo da konzumitaju oni koji pate od problema sa varenjem i zatvorom. Svakako ni zdravi ljudi ne treba da preteruju sa unosom voća, pa ne treba da jedu više od dva ili tri ploda odjednom i ne smete ih konzumirati dug period dan za danom. Takođe, kožica ploda sadrži mnogo tanina, pa ne treba da je jedete. Prekomerna konzumacija voća može dovesti do stvaranja kamena u crevima.
Takođe, ovo voće ne treba da jedu deca mlađa od tri godine i ne treba da ih kombinujete sa hranom koja ima visok sadržaj proteina kao što su mlečni proizvodi, riba i morski plodovi. Zbog velike količina joda ne smete ih kombinovati sa lekovima koji sadrže jod, a zbog visoke količine šećera ovo voće treba da izbegavaju ljudi sa dijabetesom.