Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Stručnjaci su izdvojili glavne grupe prehrambenih proizvoda čija upotreba smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti
S Alchajmerovom bolešću i drugim vrstama staračke demencije svake godine suočava se sve veći broj ljudi u civilizovanim zemljama. Brojne naučne studije više puta su dokazale da, pored zdravog načina života, pravilan izbor hrane ima veliki uticaj na smanjenje rizika od razvoja demencije. Odabrali smo pet takvih grupa namirnica po mišljenju eksperata.
Sadržaj članka
U najkorisnije povrće spadaju brokoli, karfiol i prokelj, budući da sadrže folate i karotenoide, koji snižavaju nivo homocisteina. To je amino-kiselina koja se dovodi u vezu s poremećajem umne aktivnosti.
Ove namirnice sadrže mnogo folata, gvožđa, magnezijuma, kao i kalijuma, doprinoseći tako opštem poboljšanju zdravlja i stabilizaciji veza između neurona. Takođe sadrže holin – vitamin iz grupe D, koji povećava sadržaj acetilholina, neurotransmitera presudnog za rad mozga.
Pročitajte i… Jedite mahunarke bez nadimanja i gasova
Ako u ljudskoj ishrani ima dovoljno omega-3 masnih kiselina, verovatnoća stvaranja beta-amiloidnih plakova, koji uzrokuju demenciju, smanjuju se za skoro trećinu! Naime, ove kiseline pomažu mozgu da održava odličnu formu. Njihovi prirodni izvori su riba, semenke suncokreta, maslinovo ulje…
Svi ovi začini sadrže kurkumin i imaju izražena neuroprotektivna svojstva, pomažu organizmu da razbije plakove u krvnim sudovima mozga i smanjuju upale koje uzrokuju probleme s pamćenjem.
Pročitajte i… Cimet: začin koji nema mane
Posebno treba pomenuti otpadne produkte larvi voštanog moljca (mumio voštanog moljca). Postoji specifičan digestivni enzim larvi – ceraza, koji se ne može naći u sintetičkim proizvodima. Upravo taj enzim ima vodeću ulogu u razgradnji krvnih ugrušaka, plakova u krvnim sudovima i plućnom tkivu te regeneraciji tkiva nakon infarkta. Otpadni produkti larvi voštanog moljca pogodni su i za jačanje imuniteta kao prirodni lek koji organizam štiti od oštećenja atipičnim (kanceroznim) ćelijama, imaju baktericidna svojstva, stimulišu rad mozga i zaustavljaju proces starenja na ćelijskom nivou.