Hrana protiv alergije: Jedite jogurt, luk i ruzmarin

by | 20.08.2024
Hrana protiv alergije: Jedite jogurt, luk i ruzmarin

Tokom toplijih meseci, nova sezona alergija uzima maha. Ali umesto gomilanja maramica i tableta, može da pomogne hrana protiv alergije.

Otkrićemo vam jednsotavne metode kako da ojačate imunitet na prirodan način. Da, postoji hrana protiv alergije, a mi ćemo vam otkriti koje su to poželjne namirnice.

Hrana protiv alergije

Dijeta za alergije savetuje da jedete više luka. To je zato što „skromni“ luk sadrži visoku dozu kvercetina, posebnog antioksidansa koji pomaže u ublažavanju upale i zaustavljanju proizvodnje histamina iz imunih ćelija. Dakle, kvercetin smanjuje simptome alergije. Luk sadrži veliku količinu kvercetina, ali ovo nije jedini proizvod koji se može „pohvaliti“ da sadrži ovaj antioksidans. Dijeta za alergije uključuje i oljuštene jabuke i crni čaj.

Ishranom protiv alergije: Jogurt, luk i ruzmarin

Da bi imuni sistem adekvatno reagovao na alergene, a da svaki put ne izazove neprijateljstva koja trpimo u vidu curenja iz nosa, suzenja očiju, osipa, pa čak i otoka, potrebno je stvoriti najudobnije uslove za imune ćelije.  U tu svrhu, posebno mesto u ishrani za alergije zauzimaju jogurti sa živim kulturama. Upravo ovaj proizvod obezbeđuje zdravu crevnu mikrofloru što je brže i delikatnije moguće i normalizuje funkcionisanje imunih ćelija.

Članak se nastavlja posle reklama

Aromatično bilje

Začinsko bilje u ishrani za alergije igra mnogo veću ulogu od samo začina. Ovo posebno važi za začine kao što su ruzmarin, origano, majoran, matičnjak i žalfija. Zbog visokog sadržaja ulja ruzmarina, ove biljke imaju izražena antiinflamatorna svojstva i istovremeno pomažu u smanjenju simptoma alergije. Ovo bilje je pogodno za bilo koje jelo i priloge, tako da su načini njihovog korišćenja ograničeni samo vašom maštom.

Šta isključiti iz menija?

Da dijeta za alergije nema izuzetaka, izgledalo bi više nego čudno. Zaista, postoji veliki broj namirnica koje, iz jednog ili drugog razloga, mogu izazvati alergijske reakcije, pa ih je bolje isključiti iz ishrane. Među njima: med (na primer, može biti samo jedna vrsta meda), masno crveno meso.

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno, postoji i određeno voće i povrće koji izazivaju unakrsnu reakciju tzv. Na primer, ljudi sa alergijom na polen breze često doživljavaju neprijatne simptome kada jedu jabuke ili šljive. Po pravilu, kod ovakve reakcije pomaže toplotna obrada proizvoda – alergija se može „pokrenuti“ na sveže jabuke, ali ne i na kompot od jabuka.

Pored toga, malo ljudi zna da jaka glavobolja nakon čaše crnog vina nije ništa drugo do alergijska reakcija. Činjenica je da, uz tanine i flavonoide, kore grožđa sadrže histamin. To znači da je takođe bolje ne uključiti grožđe i vino u ishranu za alergije.

Nedim_B / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs