11 namirnica koje će vam pomoći da poboljšate pamćenje i inteligenciju
Opšta pravila zdrave ishrane, poput konzumiranja raznovrsne hrane i održavanja hidriranosti, mogu imati pozitivan uticaj na pamćenje i inteligenciju.
Mozak je glavni komandni centar celog tela, kontroliše sve fiziološke procese, od otkucaja srca do disanja, omogućavajući nam da se krećemo, osećamo, mislimo, pamtimo, pamtimo, donosimo odluke, ukratko, živimo život punim plućima.
Sadržaj članka
Kako hrana utiče na pamćenje i inteligenciju?
Hrana može imati značajan uticaj na pamćenje i inteligenciju. Hrana bogata hranljivim materijama poput omega-3 masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i minerala može poboljšati funkciju mozga.
Takože, ishrana bogata kompleksnim ugljenim hidratima može osigurati stabilan izvor glukoze za mozak, što je ključno za održavanje mentalne energije i koncentracije.
Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti mozga od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i upalom, što može poboljšati dugoročnu kognitivnu funkciju.
Naimrinice za bolje pamćenje i inteligenciju
Zbog toga je veoma važno održavati zdravlje mozga i njegove performanse. Evo namirnica koje nedavna naučna istraživanja pokazuju da biste trebali redovno uključivati u svoju ishranu:
1. Masna morska riba
Losos, pastrmka, tunjevina, haringa i sardine sadrže mnogo omega-3 polinezasićenih masnih kiselina. Mozak je otprilike 60% masti, a više od polovine ovih masti su omega-3 masne kiseline. Ove supstance su potrebne za formiranje neurona i novih neuronskih veza, kao i za rast i razvoj drugih ćelija moždanog tkiva.
2. Kafa
Glavne komponente kafe koje su korisne za zdravlje mozga su kofein i antioksidansi (prirodne supstance koje štite ćelije od oštećenja slobodnim molekulima kiseonika). Kofein ima ove pozitivnie efekate:
- Aktivira mozak blokiranjem delovanja adenozina, supstance koja obezbeđuje prenos signala između ćelija i igra ulogu u suzbijanju budnosti.
- Poboljšava raspoloženje stimulišući proizvodnju „hormona zadovoljstva“ dopamina.
3. Borovnice
Borovnice, brusnice i druge plave, ljubičaste, ljubičaste i crvene bobice sadrže antocijanine – biljne pigmente koji imaju snažno antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo, a posebno su korisni za zaštitu od starenja mozga i neurodegenerativnih bolesti.
Pored toga, istraživanja pokazuju da se neki antioksidansi borovnice akumuliraju u mozgu i pomažu u poboljšanju komunikacije između ćelija.
4. Kurkuma
Njen aktivni sastojak, kurkumin, može da pređe krvno-moždanu barijeru i uđe u mozak. Kurkumin je moćan antioksidant i antiinflamatorno sredstvo koje:
- Poboljšava pamćenje kod ljudi sa Alchajmerovom bolešću, pa čak i pomaže u čišćenju moždanog tkiva od amiloidnih plakova.
- Ublažava simptome depresije jer stimuliše proizvodnju „hormona dobrog raspoloženja“ serotonina i dopamina.
- Promoviše rast novih moždanih ćelija, jer stimuliše proizvodnju neurotrofičnog faktora – specifičnog hormona rasta. Ovo može usporiti pad mentalnih sposobnosti u vezi sa godinama.
5. Brokoli
Brokoli sadrži mnogo bioaktivnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidante. Pored toga, ovo povrće krstaša ima veoma visok sadržaj vitamina K — šolja kuvanog brokolija od 160 g sadrži više od 100% preporučene dnevne vrednosti.
Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima važan je za formiranje sfingolipida, vrste masti koja se nalazi u moždanim ćelijama. Visok unos vitamina K poboljšava pamćenje i inteligenciju kod starijih ljudi. Brokoli je takođe bogat sulforanom, antioksidansom koji smanjuje upale i štiti moždane ćelije od oštećenja.
6. Semenke bundeve
Semenke bundeve je odličan izvor antioksidansa i drugih mikroelemenata koji su korisni za zdravlje, uključujući:
- Cink: Ovaj hemijski element igra ključnu ulogu u signaliziranju veza između nervnih ćelija.
- Magnezijum: Ovaj element je veoma važan za pamćenje i sposobnost učenja.
- Bakar: Mozak koristi bakar da kontroliše razmenu signala između neurona.
- Gvožđe: Nedostatak gvožđa često je praćen maglom mozga i smanjenom kognitivnom funkcijom.
7. Tamna čokolada
Čokolada koja sadrži najmanje 70% kakao zrna, sadrži mnoga jedinjenja koja jačaju mozak, uključujući flavonoide i kofein.
Flavonoidi su biljne supstance sa antioksidativnim svojstvima koje poboljšavaju pamćenje i pomažu u usporavanju mentalnog opadanja vezanog za starenje.
8. Orasi
Istraživanja pokazuju da su orasi dobri za srce, a zdravlje srca povezano je sa zdravljem mozga i smanjenim rizikom od neuroloških bolesti.
Orašasti plodovi sadrže zdrave masti, antioksidante i vitamin E, zbog čega su tako dobri za mozak. Na primer, vitamin E štiti moždane ćelije od oštećenja slobodnih molekula kiseonika.
9. Pomorandže
Pomorandže su veoma bogate vitaminom C (možete dobiti skoro celokupnu dnevnu potrebu za ovim vitaminom ako pojedete samo jedno voće srednje veličine). Visok nivo vitamina C u krvi sprečava pad inteligencije u vezi sa godinama, a takođe poboljšava koncentraciju, pamćenje, pažnju i brzinu donošenja odluka.
10. Jaja
Jaja su odličan izvor mikronutrijenata koji su zdravi za mozak, kao što su vitamini B6 i B12, folna kiselina i holin. Holin je esencijalni mineral u tragovima potreban telu za sintezu acetilholina, neurotransmitera koji pomaže u regulisanju raspoloženja i pamćenja.
Vitamini B pomažu u usporavanju mentalnog opadanja vezanog za starenje jer smanjuju nivoe homocisteina, aminokiseline koja igra ulogu u razvoju demencije i Alchajmerove bolesti.
11. Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži mnogo kofeina, koji, kao što je već pomenuto, aktivira mozak i poboljšava performanse, pamćenje i koncentraciju.
Ali pored kofeina, zeleni čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja je u stanju da prevaziđe krvno-moždanu barijeru i uđe u mozak iz krvi, povećavajući aktivnost gama-aminobuterne kiseline (GABA), najvažnije inhibitorne neurotransmiter centralnog nervnog sistema. Kao rezultat toga, smirite se i opustite.