Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
U frižideru, bašti ili špajzu mogu se naći proizvodi koji sprečavaju ili ublažavaju raznorazne tegobe
Umesto da trčite do apoteke, vi zavirite u frižider, baštu ili špajz i tamo pronađite proizvode koji će vam sprečiti ili ublažiti raznorazne tegobe. Evo šta predlažu naše saradnice iz Rusije.
Sadržaj članka
Malo ko danas zna da običan paradajz može pomoći u slučaju proširenih vena, ali ovu tajnu znale su sve poznate balerine prošlog veka.
Osim što ga je potrebno jesti u velikoj količini, treba piti sok od paradajza, ali i praviti obloge od njega. Svaki komad ovog povrća je koristan, kako zreli crveni plodovi tako i oni zeleni. Zapravo, neki naučnici tvrde da je upravo u nezrelom paradajzu više korisnih materija.
Evo kako da se njime lečite:
1. Dnevno popijte minimum dve čaše svežeg soka od paradajza. Samo mu dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
2. Stavljajte ga u hranu kad god imate priliku.
3. Pravite obloge: izaberite tvrd zeleni ili crveni plod, pažljivo ga operite i isecite na kriške debljine 6–8 mm. Stavite kriške na problematične oblasti i učvrstite elastičnim ili običnim zavojem. Obloge držite dok ne osetite peckanje.
Ukoliko koristite potpuno zreo crveni paradajz, oblogu ostavite preko noći i stegnite folijom i tkaninom. Ujutru sve isperite toplom vodom. Procedure praktikujte svakodnevno sedam do deset dana, dok se stanje vena ne poboljša i bol ne prođe.
Navedeno lečenje ne zamenjuje medicinsko i primenjuje se samo kao dopuna osnovnoj terapiji.
S. Vasnjeva, Voronješka oblast
SAVET PLUS
U lečenju proširenih vena naročito se primenjuje zeleni paradajz, jer njegov sok sadrži materiju po sastavu sličnu salicilatima – koji smanjuju bolove i upale.
Prošlog leta sam otkrila bradavicu na stopalu. Lekar mi je savetovao da na jesen odem na spaljivanje tečnim azotom. Međutim, bol mi nije dao mira, nisam imala snage da ga trpim. Tad mi je drugarica prenela recept svoje bake i počela sam s lečenjem. Iskopala sam u bašti koren rena, očistila ga i sitno izrendala.
Pre procedure dobro sam naparila nogu, a zatim sam kašu s renom preko noći stavila na bolno mesto i stopalo uvila samolepljivom folijom. Na kraju sam obula vunenu čarapu i tako prenoćila. Posle nedelju dana bol je prošao, a nakon jednog meseca bradavica je nestala i više se nije pojavljivala. Ren je obavio odličan posao!
Natalija Gofarova
Predlažem proveren recept protiv napada gastritisa. Kao što je poznato, krompirov skrob vezuje za sebe kiselinu, smanjujući tako kiselost želuca. Takođe, sok od krompira ublažava bolove u želucu.
Sok se pije deset dana – po pola čaše ujutru na prazan stomak. Nakon toga lezite pola sata.
Posle tretmana napravite desetodnevnu pauzu pa ponovite kuru. Ovo praktikujete jednom u četiri-pet meseci.
Sofija Kuliš, Platnirovska
Jedan od uzroka hipertenzije jeste nezdrav način života i nepravilna ishrana. U početnom stadijumu bolesti sve može proći bez lekova. Dovoljno je promeniti ishranu i biti aktivniji.
* U svrhu lečenja koristi se cvekla, koja sadrži belančevine, masti, folnu kiselinu, organske kiseline, gvožđe. U jednakim delovima pomešajte sok od cvekle i med. Uzimajte po kašiku mešavine četiri-pet puta na dan.
* Kašiku listova celera prelijte šoljom vruće vode. Ostavite četiri sata u poklopljenoj posudi, procedite i pijte po trećinu šolje tri puta dnevno pre jela.
* Seme šargarepe sameljite i skuvajte u mleku (100 g na pola litra mleka). Uzimajte po šolju napitka jednom dnevno. Lečenje traje tri-četiri nedelje, do normalizacije pritiska.
* Na krvne sudove odlično utiče odvar od suvih plodova ribizle ili džem od svežih bobica. Pijte po pola čaše odvara četiri puta na dan – ovo je veoma ukusan lek.
Ana Zbreneva, Dubna
Nažalost, ljudi za ovo oboljenje saznaju kad je bolest već u drugom ili trećem stadijumu, a tada se teško može proći bez lekova.
Pročitajte i… Dijabetes i ishrana