Savet nutricionista: Jarebika pomaže u jačanju imuniteta
Nutricionista i velnes stručnjak Irina Popkova ističe da je jarebika izuzetno zdrava i zašto je obavezno treba uvrstiti u ishranu tokom jeseni. Nu...
Ojačajte svoj skelet na potpuno prirodan način. Regulišite svakodnevni jelovnik i učinite život lakšim i lepšim
Iako se s godinama zglobovi i hrskavica neizbežno troše, dobra vest je da se dodatno mogu zaštititi zdravim stilom života i konzumacijom namirnica koje doprinose stvaranju kolagena. Reč je o hrani koja obiluje omega-3 masnim kiselinama, proteinima, magnezijumom i kalcijumom te vitaminima C i K. Jedite ribu, mahunarke, zeleno lisnato povrće, citrusno i bobičasto voće, orašaste plodove, smeđi pirinač, a izbegavajte brzu hranu, testo, slatkiše, grickalice…
Sadržaj članka
Potrebno: 500 g cvetova maslačka, 3 l vode, 1,5 kg šećera, 2 limuna, 4 pomorandže.
Priprema: Operite pomorandže ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine i tanko isecite svaki deo poprečno. Cvetove maslačka operite i osušite na papirnom ubrusu. Maslačak i pomorandže stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte sat vremena. Procedite odvar, dobićete dva litra tečnosti. Dodajte šećer i sok od limuna. Kuvajte još sat vremena. Džem sipajte u pripremljene tegle i ohladite.
Maslačak ima pritivupalno dejstvo, što je važno u slučaju bolnih zglobova.
Potrebno: 1 kg tikvica, 150 g pavlake, 4 jaja, 200 g ovčijeg sira, beli luk po ukusu, začini po ukusu, so i biber po ukusu, mast za podmazivanje.
Priprema: Tikvice oljuštite i očistite od semena. Isecite ih na tanke kriške i kuvajte na pari dok ne budu polugotove. Ocedite i ohladite. Jaja umutite s pavlakom. Dodajte začine, beli luk, posolite i pobiberite. Ovčiji sir iseckajte na komadiće. Tikvice složite u nauljen pleh, prelijte jajima i pavlakom i pospite sirom. Pecite u rerni dok ne dobiju zlatnu boju.
Tikvice su niskokalorična namirnica. A smanjenje kalorija prilikom lečenja zglobova igra važnu ulogu.
Pročitajte i… Bol u zglobovima: pomaže pileća supa s đumbirom
Potrebno: 200 g crvenih ili crnih ribizli, 30 g šećera, 100 ml vode, komadić đumbira, 50 ml jogurta.
Priprema: Napravite pire od bobica. U šerpi skuvajte vodu sa šećerom i đumbirom (kuvajte pet minuta). Izvadite đumbir i pomešajte ga s pireom od bobica. Izblendajte mešavinu s ribizlama i prirodni jogurt kako biste dobili gustu smesu. Po želji dodajte malo meda.
Bilo koje bobičasto voće dobro je za zglobove. Vitamin C učestvuje u stvaranju kolagena, koji se nalazi u tkivu hrskavice, a njegov deficit dovodi do njenog propadanja.
Potrebno: 1 manji batat, 100 g mlevene piletine, 1 glavica luka, 100 g kuvane heljde, 2 paradajza, 100 g tvrdog sira, so i biber po ukusu, biljno ulje za pečenje, suva mirođija.
Priprema: Ispržite meso s lukom. Posolite i pobiberite. U gotovo meso dodajte heljdu pa promešajte. Batat očistite i isecite na tanke kriške, oko 0,5 cm. Pleh za pečenje namažite uljem, stavite sloj batata, a po njemu meso s heljdom, zatim kriške paradajza, pa pospite sirom. Svaki sloj malo posolite, pobiberite i stavite mirođije. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25–30 minuta.
Heljda sadrži rutin i askorutin, supstance koje lekovito deluju na mnoga oboljenja, uključujući i artritis.
Potrebno: 100 g kupusa, 100 g sveže šargarepe, 100 g svežeg krastavca, zeleni luk, so, ulje ili majonez.
Priprema: Kupus isecite na trake i posolite. Šargarepu očistite i krupno izrendajte. Krastavac isecite na trake. Zeleni luk sitno iseckajte. Složite salatu po slojevima. Dodajte ulje ili majonez.
Osim što je poželjno jesti salate od svežeg i kiselog kupusa, u lečenju artritisa dobro su se pokazale i obloge od kupusa.
Pročitajte i… Bolni zglobovi: efikasni domaći preparati